Hlavní obsah

Výpověď řediteli ostravské filharmonie neplatí, rozhodl soud

Právo, hon
Ostrava

Bývalý ředitel Janáčkovy filharmonie Peter Krajniak, kterého před třemi lety odvolali ostravští radní, uspěl v pátek u Okresního soudu v Ostravě se žalobou, kterou se domáhal zrušení výpovědi. Podle soudu mu měla filharmonie po odvolání nabídnout jiné pracovní místo, což se nestalo. Verdikt není pravomocný, advokátka žalované strany se chce odvolat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Výpověď Peteru Krajniakovi je podle soudu neplatná. Zleva přísedící Josef Šustek, soudce Jiří Šopek, přísedící Marie Kolářová a právnička zastupující Janáčkovu filharmonii Ostrava (JFO) Jana Wraniková. Krajniak nebyl přítomen.

Článek

Peter Krajniak přitom dostal u stejného soudu před několika týdny podmíněný trest za zpronevěru peněz filharmonie a za porušování povinností při správě cizího majetku. S trestním příkazem ale nesouhlasí. [celá zpráva]. Pátečního jednání se osobně nezúčastnil.

Peter Krajniak vedl ostravský orchestr v letech 2005 až 2011. Odvolán byl kvůli narůstajícím problémům a kvůli ztrátě důvěry. Město si následně nechalo vypracovat audit, který našel řadu nesrovnalostí v hospodaření a který vedl i k trestnímu stíhání Krajniaka.

Po odvolání z funkce ho filharmonie propustila z pracovního poměru. Problém byl ale podle soudu v tom, že Krajniak nedostal výpověď pro porušení pracovní kázně, ale pro nadbytečnost.

„Dospěli jsme k závěru, že Janáčkova filharmonie měla v tomto případě nabídnout žalobci jiné vhodné pracovní zařazení. Volná pracovní místa měla, ale namísto toho, aby je nabídla panu Krajniakovi, obsadila je jinými uchazeči, čímž popřela tvrzenou nadbytečnost,“ řekl soudce Jiří Šopek.

Ušlou mzdu zatím nedostane

Rozsudek je zatím nepravomocný, případem se bude zabývat odvolací soud.

„Pokud by nakonec tento rozsudek nabyl právní moci, situace by se vrátila zpět do okamžiku po odvolání z funkce ředitele. Janáčkově filharmonii z toho plyne povinnost pečlivě se zabývat tím, zda nemá pro žalobce vhodné pracovní zařazení,“ dodal soudce.

Krajniak v žalobě žádal také náhradu ušlé mzdy, soud mu ale v tomto bodu nevyhověl a rozhodl, že o tomto bude účelnější rozhodnout až poté, co páteční rozsudek nabude právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám