Hlavní obsah

Vietnamský gang převáděl své krajany do Evropy, taxa byla až 415 tisíc za osobu

V rámci mezinárodní akce zadržela česká policie pět lidí z vietnamského gangu, který měl nelegálně převádět občany Vietnamu do různých zemí EU. Všichni čelí obvinění z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což hrozí trest až osmi let vězení. Informoval o tom mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Při akci bylo celkem zadrženo 26 lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vietnamská organizovaná skupina převáděla podle policie spoluobčany hlavně do Finska, Česka, Francie, Velké Británie, Německa a Polska, kde se také uskutečnily policejní razie.

Každý běženec musel podle evropských justičních a policejních orgánů zaplatit 10 000 až 15 000 eur (cca 275 000 až 415 000 Kč) za potřebné dokumenty a transport.

Gang údajně fungoval nejméně od loňského roku a k převádění lidí používal skutečné nebo padělané pasy, povolení k pobytu a další dokumenty.

Pašování fungovalo přes různé trasy

Migranti byli do cílových zemí podle Hantáka přepraveni osobními nebo nákladními auty. Po příjezdu byli údajně zařazeni na černý pracovní trh, nebo byli využíváni pro výrobu a distribuci drog či ubytovávání dalších nelegálně přijíždějících lidí.

Pašování lidí údajně fungovalo na různých trasách přes Rusko, Finsko, Rumunsko nebo Bulharsko.

V souvislosti se zásahem v Česku byli podle Hantáka zadrženi podezřelí ve věku od 30 do 45 let, a to na území Prahy a Plzně. "Další osoba od nás byla na základě evropského zatykače zadržena v Německu," řekl Hanták. Soudy podle něj budou rozhodovat o jejich případném vzetí do vazby.

Při mezinárodním zásahu bylo odhaleno 15 nelegálních běženců. Policisté udělali 37 prohlídek, při kterých našli 1500 až 2000 rostlin marihuany v ceně zhruba 1,5 miliónu eur (41,5 miliónu Kč). Zabaveny byly také telefony, SIM karty, notebooky a různé dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám