Hlavní obsah

Anonym hrozí bombou dvanácti školám ve Zlínském kraji

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Dvanáct středních, tři základní a jedna mateřská škola zůstávají od čtvrtka do pátku uzavřeny kvůli hrozbě bombových anonymů. E-maily s výhrůžkou dostaly střední školy, opatření se ale dotklo i ostatních zmíněných, protože jsou v jejich blízkosti, potvrdila mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Děti čekají s učitelkami před školou, až si je vyzvednou rodiče. Do školy se vrátí až v pondělí.

Článek

Výhrůžky do středních škol přicházely v průběhu středečního podvečera na e-mailové adresy. Ve čtvrtek pak do škol nepřišlo víc než tři tisíce žáků.

„Školám ve Zlínském kraji vyhrožuje neznámý pachatel odpálením výbušných systémů. Hrozba se týká i tří středních škol ve Zlíně. Případem se intenzívně zabývá Policie ČR a Městská policie Zlín,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedna z anonymem ohrožených zlínských středních škol se nachází v blízkosti základní školy v Bartošově čtvrti, kterou zřizuje město. Z preventivních důvodů proto ve čtvrtek 20. listopadu budou mít její žáci, které si nevyzvedli rodiče, náhradní program a v pátek 21. listopadu dostanou všichni volno,“ upřesnil mluvčí magistrátu.

Evakuovali jsme několik desítek žáků a učitelů, prohledali místnosti, školy jsme uzavřeli a nepřetržitě je střežíme
Monika Kozumplíková, mluvčí policie

Podle informací Práva si děti ze základní školy vyzvedla většina rodičů. Kolem deváté hodiny se učitelé starali o zhruba pět žáků. „Oběd i náhradní prostory máme zajištěné,“ sdělil ředitel školy Pavel Dvořák.

Policisté zjistili, že se jedná o anonymní e-mail, v němž autor vyhrožuje umístěním bomby a jejím výbuchem v pátek v ranních hodinách. „Evakuovali jsme několik desítek žáků a učitelů, prohledali místnosti, školy jsme uzavřeli a nepřetržitě je střežíme. Některé ze škol jsou umístěny v budovách, v nichž sídlí firmy, a proto se tato opatření týkají i zaměstnanců firem,“ informovala Právo policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V jedné z budov jsou také byty. Jejich obyvatelům dali policisté vědět o možné hrozbě a upozornili je na to, že byty musí do pátečního rána na nezbytně nutnou dobu opustit.

„Součástí některých školních budov jsou i základní či mateřské školy, a proto z bezpečnostních důvodů uzavíráme celý komplex, i když na základní školy prozatím žádná výhrůžka nepřišla,“ doplnila mluvčí.

Školy, kterých se tato opatření týkají, zůstanou pro žáky i všechny zaměstnance uzavřené nejméně do pátečního odpoledne.

Prozatím neznámý autor e-mailů se dopustil šíření poplašné zprávy, za což by si v případě odsouzení mohl posedět až tři roky za mřížemi.

Seznam škol, kterým bylo vyhrožováno
Zlín
Střední škola podnikatelská a Vyšší odborná škola, se sídlem Zlín nám. T.G.M. 2433
Střední škola hotelová Zlín, s.r.o. se sídlem Zlín, Dřevnická 1788
Základní škola Zlín, se sídlem Zlín, Dřevnická 1790
Obchodní akademie T. Bati a vyšší odborná škola ekonomická , se sídlem Zlín T.G.M. 3669
Střední škola pedagogická a sociální Zlín, s.r.o. se sídlem Zlín Česká 4787
Základní škola Zlín Křiby, se sídlem Zlín, Křiby 4788
Církevní ZŠ a MŠ ve Zlíně, se sídlem Zlín, Česká 4787
Střední škola oděvní a služeb Vizovice, se sídlem Vizovice, Tyršova 874
Střední průmyslová škola Zlín, tř. T. Bati 4187
Vsetín
Odborné učiliště Kelč, se sídlem Kelč, nám. Osvoboditelů čp. 1
Střední průmyslová škola strojnická, se sídlem Vsetín, Pod Strání 1776
Střední průmyslová škola stavební, se sídlem Valašské Meziříčí, Machová 628 (další dvě budovy školy na ul. Vrbenská a Komenského)
Kroměříž
Střední škola podnikatelská a Vyšší odborná škola Kroměříž s.r.o., se sídlem Kroměříž, Tovačovského 337/9
Uherské Hradiště
Evropský polytechnický institut s.r.o. se sídlem Kunovice, Osvobození 699 (další tři budovy školy EPI na ul. Osvobození čp. 1245 a 1246 a na nám. Svobody 362 – VOŠ)
Stojanovo gymnázium Velehrad, se sídlem Velehrad, nám. Čp. 1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám