Hlavní obsah

Starostův známý parkoval na zákazu zastavení, přestupek skončil v šuplíku

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

V polovině září zaparkoval klatovský starožitník Petr Semerád (67) na zákazu zastavení v centru města. Po více než hodině se s plnou nákupní taškou vrátil k autu a za stěračem našel výzvu městské policie, aby se dostavil k projednání dopravního přestupku.

Petr Semerád zaparkoval na zákazu zastavení v centru KlatovVideo: MP Klatovy, Právo

 
Článek

Strážníkům na služebně pak řekl, že žádnou pokutu platit nebude a že to vyřídí se starostou, se kterým se zná. Přestupek skutečně místo v rukou správního orgánu skončil v šuplíku stráž­níků.

Jestli dal starosta Rudolf Salvetr (ODS) strážníkům pokyn zamést celou záležitost pod koberec, není zcela jasné. On sám to popírá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hned přišel na služebnu

Nicméně zanedlouho poté, co Semerád opustil služebnu městské policie, se objevil ve dveřích právě Salvetr a se strážníky za přepážkou, kteří se Semerádem jednali, něco probíral. Je to vidět na záznamu z bezpečnostní kamery, který má Právo k dispozici.

Dva měsíce se pak s přestupkem nic nedělo, ačkoliv povinností strážníků je ho bez odkladu postoupit správnímu orgánu včetně důkazů, které obstarali. Přitom nešlo o nijak složitou záležitost – řidič byl známý, parkování nepopíral a byl usvědčen snímky z městského kamerového systému včetně datového a časového údaje. Podobné případy odcházejí od městské policie k přestupkové komisi do několika dnů.

Pokud jdou věci řešit domluvou, tak by to taky tak měla městská policie řešit
Rudolf Salvetr, starosta Klatov

„Já jsem žádný přestupek pana Semeráda neřešil,“ reagoval Salvetr. Přiznal, že se sice spolu znají, ale rozhodně prý nejsou nějací velcí kamarádi.

„Čas od času si zavoláme, ale v úplně jiných věcech,“ sdělil Právu starosta. Jestli byl v polovině září za strážníky na služebně, si už podle svých slov nevybavuje.

„Je to ale možné, chodím tam za nimi docela často. Řeším s nimi události, které se ve městě dějí,“ pokračoval Salvetr. Proč Semerádův přestupek zůstal „zmrazený“ na městské policii, nedokázal starosta jako její nejvyšší šéf vysvětlit. „Nevím, zeptám se na to, neznám ten případ,“ reagoval Salvetr.

Připustil, že do některých přestupků ale zasahuje. „Tím nechci říci, že to bylo v případě pana Semeráda, ale obecně zastávám názor, že pokud jdou věci řešit domluvou, tak by to taky tak měla městská policie řešit,“ uzavřel Salvetr.

Jel sám

Semeráda parkujícího se svým chevroletem přes hodinu na zákazu zastavení v Plánické ulici zaregistroval strážník obsluhující kamerový systém. Během té doby mu hlídka městské policie umístila za stěrač vozidla výzvu pro nepřítomného řidiče.

Semerád pak přišel na služebnu a strážníci s ním začali dopravní přestupek řešit. „Uvedl, že žádnou pokutu platit nebude a že s tím půjde za starostou.

Sdělili jsme mu, že pokud s přestupkem nesouhlasí, bude záležitost předána příslušnému správnímu orgánu,“ píše se v úředním záznamu strážníků z 15. září.

Se Semerádem byl pak sepsán zápis o podání vysvětlení. „Do něho uvedl, že byl s manželkou, která má parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením (ZTP), u lékaře a že tam s ní stál asi 15 minut. To se ale zjevně jedná o nepravdu, jelikož podle záznamu z kamer vystupuje z vozidla pouze pan Semerád a vozidlo stálo na místě od 10.01 až do 11.13, kdy do něho řidič usedl také sám. Je tedy i důvodné podezření ze zneužití parkovací karty ZTP,“ uvedli dále strážníci v úředním záznamu.

Ještě prý něco doplňovali

Velitel klatovské městské policie František Kacerovský Právu potvrdil, že přestupek Semeráda skutečně správnímu orgánu neodešel. Podklady k němu vytáhl z plastového šuplíku na svém stole.

„Pan Semerád to vysvětlil tím, že manželka má průkaz ZTP, on s ní byl u lékaře a stál tam zhruba 15 minut,“ tvrdil nejprve Právu Kacerovský. Když reportér Práva argumentoval údaji z úředního záznamu strážníků, kteří tuhle obhajobu jednoznačně vyvracejí, vyvedlo to Kacerovského z míry.

„Jak víte, že tam je úřední záznam? To vám někdo musel vynést informaci a mě by zajímalo kdo,“ reagoval podrážděně. Na přímou otázku, proč přestupek nebyl oznámen správnímu orgánu, Kacerovský odpověděl, že se tam ještě něco doplňovalo.

Co konkrétně se doplňovalo, ale nebyl schopen uvést. Nakonec řekl, že přestupek může pořád ještě odejít. „Hlavně, že jsme to našli a nezapadne to. Hned to zpracujeme a pošleme,“ prohlásil Kacerovský.

Ten ale také jasně neodpověděl na dotaz Práva, jestli starosta za Semeráda orodoval.

„Byl jsem v tu dobu na dovolené, takže nevím. Stává se nám, že k nám lidi přijdou a vyhrožují, že si půjdou stěžovat starostovi. Ten sem ale nechodí. Že by někdy zasahoval do přestupků, jsem tady ještě nezažil,“ uzavřel Kacerovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám