Hlavní obsah

Začal proces s Nečasovou. Po přečtení obžaloby byl zase odročen

– Praha
Novinky, bad

Ve čtvrtek dopoledne zahájil Obvodní soud pro Prahu 1 ostře sledovaný proces s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Po přečtení obžaloby bylo ale jednání odročeno. Někdejší šéfka kanceláře premiéra je spolu se třemi bývalými vysokými funkcionáři Vojenského zpravodajství (VZ) obžalována ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby zneužila Nečasová v roce 2012 rozvědku ke sledování bývalé manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase, jehož kabinet v té době vedla a který ji ve čtvrtek k soudu doprovodil.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud s Nečasovou v kauze zneužití rozvědkyVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce Rostislav Bajger četl obžalobu téměř přesně jednu hodinu. Po jejím přečtení ale soudkyně Helena Králová odročila jednání na leden příštího roku. Pro výslech všech obžalovaných je nutné požádat ministerstvo obrany o zbavení jejich mlčenlivosti.

Žádost vznesl obhájce jednoho z obžalovaných Jana Pohůnka Michal Hráský. Aby mohli vysocí důstojníci z vojenské rozvědky popsat její fungování a okolnosti, které předcházely údajnému sledování Radky Nečasové, musí být zbaveni mlčenlivosti zpětně až do roku 2010.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nečasová bude pravděpodobně vypovídat za zavřenými dveřmi

Hlavní líčení je tak naplánováno na 12. až 15. ledna 2015. Nejspíše se bude konat s vyloučením veřejnosti, a to kvůli utajovaným informacím, které by mohly zaznít ve výpovědích zpravodajců.

Je pravděpodobné, že i Jana Nečasová bude vypovídat za zavřenými dveřmi. Advokát obžalovaného Ondreje Páleníka Tomáš Sokol totiž upozornil soudkyni, že otázky, které případně bude Nečasové klást, se můžou vázat na fungování vojenské rozvědky. Záleží ale, jak soudkyně Králová rozhodne.

Spolu s Nečasovou usedli ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 na lavici obžalovaných Ondrej Páleník s Milanem Kovandou, bývalí ředitelé VZ, a také bývalý šéf jednoho z odborů zpravodajství Jan Pohůnek. Za zneužití rozvědky hrozí všem čtyřem až pětileté vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) přichází na jednání obvodního soudu. Vpravo Petr Nečas.

Kromě sledování Nečasovy exmanželky Radky měla podle obžaloby nechat sledovat Jana Nečasová loni v březnu dva své podřízené z Úřadu vlády.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Všichni čtyři vinu odmítají. „Určitě věřím tomu, že se u soudu ukáže, že jsem neudělal nic protizákonného, a že očistím jak svoje jméno, tak jméno Vojenského zpravodajství,“ řekl Právu nedávno Páleník. Pohůnkův advokát Michal Hráský je o nevině svého klienta přesvědčen. „Je nevinný. Plnil rozkazy a žádné nevydal, což budeme prokazovat,“ uvedl Hráský.

Žalobcům přišel podmíněný trest pro Nečasovou mírný

Obvodní soud pro Prahu 1 v této věci rozhodl už letos v červnu soudním příkazem. Nečasovou potrestal ročním podmíněným trestem s odkladem na čtyři roky a zákazem působit ve státní správě. Zároveň zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Podle soudu není jeho jednání trestným činem. Soud dále rozhodl, že činy zpravodajců Páleníka a Kovandy má řešit ministerstvo vnitra.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které kauzu dozoruje, si však proti tomuto rozhodnutí podalo tzv. odpor, čímž se případ dostal k hlavnímu líčení. Žalobci totiž považovali trest za příliš mírný. „Trest považujeme za neadekvátní závažnosti a okolnostem spáchaného protiprávního jednání,“ uvedl náměstek vrchního olomouckého státního zástupce Pavel Komár.

Kauza potopila vládu

Kauza vedla v polovině června 2013 k pádu Nečasovy vlády. Nečas tehdy také odstoupil z funkce předsedy ODS. Mezi dalšími obviněnými v souvislosti s kauzou byli například bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa nebo bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Petr Nečas, lobbisté Ivo Rittig a Roman Janoušek či bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek jsou sice s kauzou spojováni, policie je však nezadržela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám