Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil bratrovrahovi 13 let vězení

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na třináct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Ladislava Špundu (37) z Haňovic na Olomoucku za to, že zavraždil svého bratra Romana (35). Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 22. září, proti němuž se bratrovrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Špunda u olomouckého vrchního soudu

Článek

Hrůzná událost se stala loni 26. října v kuchyni rodinného domku v Haňovicích. Obžalovaný nejdříve pil alkohol, pak se začal s bratrem hádat a nakonec ho bodl kuchyňským nožem do krku. Smrtelná rána byla hluboká jedenáct centimetrů a nůž mimo jiné přeťal krční tepnu.

Roman Špunda na místě vykrvácel. Starší z bratrů sice svou vinu na smrti mladšího přiznal, odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit.

„Vrahem se necítím. Vůbec jsem nevěděl, že jsem ho bodl,“ řekl Ladislav Špunda už dříve u KS. Zároveň argumentoval tím, že si nůž vzal na svou obranu poté, co na něj bratr zaútočil židlí.

Tvrdil také, že měl strach, a proto „hrábl“ po tom, co bylo zrovna po ruce. Bohužel to byl nůž. Soužití s bratrem bylo podle něj divoké. „V opilosti vyvolával konflikty a fyzicky mě napadal. Já jsem se vždy jen bránil,“ hájil se Ladislav Špunda.

U VS, kde se domáhal nižšího trestu, případně vrácení věci ke KS za účelem doplnění dokazování, však neuspěl. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Důkazy byly řádně provedeny a správně i vyhodnoceny. Trest je zákonný a přiměřený,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám