Hlavní obsah

Honička s policií dvoustovkou a v opilosti je jen přestupek, rozhodl soud

Právo, Josef Koukal

Ani obecné ohrožení, ani ohrožení pod vlivem návykové látky, ale přestupek s pokutou a dočasným zákazem řízení. Tak ohodnotil Obvodní soud pro Prahu 4 loňskou jízdu 46letého Jaromíra Jecha, kvůli níž musela policie zastavit provoz na Pražském okruhu.

Policie zadržela nebezpečného řidiče v tuneluVideo: Policie ČR

 
Článek

„Fakticky to znamená, že nejdéle za půl roku bude zase jezdit,“ odhadl výsledek procesu dopravní expert Milan Bělka.

Samotný Jech se k verdiktu odmítl vyjádřit a státní zástupkyni Janu Vojtovou, která navrhovala řidiči za obecné ohrožení podmíněný trest a desetiletý zákaz řízení, přišla se značným časovým zpožděním zastoupit kolegyně. Ta závěr pouze vyslechla a ponechala si lhůtu na případnou stížnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policii hnal až k Benešovu

O pokutě má nyní rozhodnout pražský magistrát. Za rychlou jízdu s alkoholem do jednoho promile a odmítnutí krevní zkoušky teoreticky hrozí Jechovi pokuta do 50 tisíc korun a až tříletý zákaz řízení.

Policisté chtěli Jecha v Praze zastavit ke kontrole v noci na 30. října loňského roku, když se jim nezdála jeho klikatá jízda. Na signály ale nereagoval a u Chodova vyrazil vysokou rychlostí, která dosahovala místy 200 km/h, na dálnici D1.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Jaromír Jech u soudu.

Honička s policisty pokračovala i poté, co se na 33. km otočil a ujížděl od benešovského sjezdu zpět do Prahy. Hlídky ho dopadly v cholupickém tunelu, kde policisté vytvořili bariéru z aut a kamiónů. Z auta ho museli vytáhnout a do nemocnice, kde poté odmítl krevní zkoušku, ho vezli v poutech.

Při dechové zkoušce dvě hodiny po jízdě mu bylo naměřeno 0,9 promile alkoholu. Podle toxikologa Jaroslava Zikmunda, který u soudu vystoupil jako znalec, však nelze dokázat, že měl Jech na začátku jízdy v krvi alkoholu víc než promile.

„Nebyl prokázán žádný trestný čin,“ konstatoval v úterý předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 4 Vítězslav Rašík.

Podle soudců řidič neohrozil větší množství osob, což je nutný předpoklad pro trestný čin obecného ohrožení, a nebylo mu prokázáno větší množství alkoholu než jedno promile, aby se dopustil ohrožení pod vlivem návykové látky.

Přestupek nyní projednají magistrátní úředníci. Ačkoli od jeho spáchání uplynul víc než rok, není podle soudce Rašíka promlčen. Po dobu trestního řízení je totiž promlčecí doba přestupku pozastavena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám