Hlavní obsah

Paskovem otřásl výbuch, policie prověřuje únik metanu

Právo, Novinky, mik, den
Frýdek-Místek
Aktualizováno

Při výbuchu v budově celního úřadu v Paskově na Frýdecko-Místecku bylo v úterý ráno zraněno sedm lidí. Poničena je také sousední budova autoservisu a vozidla. Policie vyloučila, že by šlo o explozi bomby.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Výbuch vyrazil okna a zdemoloval budovu staré celnice

Článek

V budově celního úřadu funguje několik firem. Policie s hasiči na místě šetří, co způsobilo obrovskou explozi.

Policisté zatím vyloučili, že by za úterním ranním výbuchem v budově celního úřadu v Paskově byl nastražený výbušný systém. „Potvrdil nám to po svém šetření pyrotechnik,“ řekl Právu frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Dodal, že v budově nebyl natažen plyn, nicméně pod objektem v podzemí vede potrubí s plynem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Proto se nyní bude provádět tlaková zkouška potrubí, která bude trvat několik hodin. Abychom zjistili, zda tam došlo k úniku. Navíc samotná lokalita Paskova je částí, kde vyvěrá metan, na což bude zaměřeno další naše šetření,“ upřesnil policejní mluvčí.

V Paskově se těžilo uhlí a lokalita může být poddolovaná.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Před poničenou budovou čekali v hasičském autobuse lidé, kteří byli po výbuchu evakuováni.

Na místě zasahovalo sedm záchranářských posádek a také vrtulník. Někteří zranění totiž byli transportováni na popáleninové centrum ostravské fakultní nemocnice.

V nemocnici zůstává po explozi šest zraněných lidí. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného je jedna žena v kritickém stavu, další tři lidé jsou popáleni těžce a dva lehce. „Nejhůře na tom je žena, která má popáleniny na 75 procentech těla. Je v kritickém stavu. Ona i další tři pacienti jsou v péči lékařů na naší jednotce intenzivní péče. Další dva lidé mají lehké popáleniny a leží na standartní jednotce,“ uvedl Oborný.

K výbuchu došlo uvnitř budovy v jedné ze spodních kanceláří, pravděpodobně spediční firmy. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela Právu řekl, že jedna zadní stěna v budově se při výbuchu pohnula, není však nosná.

„Máme tam kancelář a v ní v době výbuchu bylo pět lidí, naštěstí nejsou zraněni. Ale víme, že lidé z kanceláře ze spediční firmy naproti jsou na tom špatně,“ popisoval místopředseda společnosti Czech International Rudolf Želinský, který se na místo výbuchu vydal hned poté, co se to dozvěděl. Co v budově bouchlo, netušil.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči zasahují po výbuchu

„To je záhada. Nikdy jsme tady žádné problémy s plynem či něčím podobným neměli. Budova byla před osmi lety rekonstruovaná, měla by být všechna média nová,“ upozornil Želinský.

Na místě výbuchu byli i evakuovaní zaměstnanci, kteří čekali na odvoz v hasičském autobusu či stáli před ním.

„Nevíme, co se stalo. Bouchlo to. Měli jsme tam kolegy a kolegyně. Nejhůře prý je na tom paní uklízečka,“ líčily s hrůzou a se slzami v očích evakuované zaměstnankyně. Více se však o události s médii nechtěly bavit.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám