Hlavní obsah

Muži v pražském autobusu se zastavilo srdce, oživovali ho cestující

Novinky, ok, jap
Praha
Aktualizováno

V autobusu městské hromadné dopravy zkolaboval v noci na pátek v pražské Bělocerkevské ulici cestující. Masáž jeho srdce do příjezdu sanitky prováděli svědci, kteří tak muže pomohli zachránit.

BEZ KOMENTÁŘE: V Praze v autobuse zkolaboval cestujícíVideo: Novinky

 
Článek

Záchranáři dostali oznámení o kolapsu cestujícího na lince číslo 124 v deset hodin večer s tím, že muž je v bezvědomí.

„Do příjezdu našich posádek probíhala telefonicky asistovaná resuscitace, kterou zahájili ochotní cestující. Na tu navázaly naše posádky,“ řekla Novinkám mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Podle jejích slov byl 64letý muž kvůli kardiální příčině, která způsobila zástavu oběhu, po obnově životních funkcí převezen na ARO vinohradské nemocnice.

Ernestová zároveň upozornila, že v případě selhání srdce se snižuje šance na záchranu každou minutu, kdy se neprovádí masáž srdce, o deset procent.

Rekordní počet resuscitovaných 

Nebyl to ale jediný případ. Jak mluvčí dále informovala, čtvrtek byl rekordním dnem, kdy posádky vyjížděly k pacientům ve stavu klinické smrti. Běžně vyjíždějí za den jednou až dvakrát, ve čtvrtek ale zachraňovali deset lidí.

„Důvodem resuscitace pěti mužů a pěti žen ve věkovém rozmezí 61 až 91 let, byla v sedmi případech kardio příčina, dále plicní embolie, cévní onemocnění a střelné poranění,” konstatovala Ernestová s tím, že v osmi případech pacientům pomohli svědci. Čtyři pacienti i přes pomoc zemřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám