Hlavní obsah

Za pokousané dítě dostal majitel zaběhnutých psů podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od stolu rozhodl klatovský soudce Jaromír Veselý o vině jednašedesátiletého chovatele psů z Janovic nad Úhlavou Václava K., kterému v srpnu utekli dva ohaři a málem rozsápali šestiletého chlapce. Za ublížení na zdraví z nedbalosti mu uložil pět měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Trest se ale nelíbil jak státnímu zástupci tak obhájci.

Foto: Jan Švábek, Právo

V Janovicích nad Úhlavou napadl pes malého chlapce.

Článek

„Proti trestním příkazu si obě strany podaly v zákonné lhůtě odpor, což znamená, že se rozhodnutí ruší a případ bude projednán v klasickém hlavním líčení,“ řekl ve čtvrtek Právu Veselý.

Tragický případ se odehrál v srpnu. Zvířata se tehdy na malého Tadeáše vrhla a z těla mu vytrhala doslova kusy tkáně. Zachránili ho až policisté, kteří zvířata zahnali střelbou.

Podle obžaloby chovatel nedostatečně zajistil kovové kotce, ze kterých psi utekli a následně přeskočili plot zahrady. Dítě napadli na cestě ke hřbitovu. „Vlekli ho po zemi, kousali a táhli směrem ke kostelu,“ popisovala drama 13 letá Erika, která se o chlapce se psy přetahovala. „Snažila jsem se ho vytáhnout přes plot, ale psi jej tahali za tepláky zpátky, neměla jsem sílu ho udržet,“ líčila dále policistům dívka.

Z lékařské zprávy vyplývá, že chlapec měl téměř po celém těle strženou kůži, hluboké tržné rány, a dokonce mu psi ukousli i část stehenního svalu. V nemocnici strávil několik měsíců a ještě ho čekají plastické operace.

Napadají prý jen psy

Majitel psů u výslechu uvedl, že drátosrsté ohaře chová více než 40 let a nikdy s nimi neměl problém. „Nejedná se o psy agresivní, navíc jsou vycvičeni. Nevím jak, ale dostali se z kotců a přeskočili plot. To uměli, vždy však šli jen po ostatních psech. Na tom klučinovi museli cítit jiného psa,“ řekl chovatel krátce po tragédii.

Podle žalobkyně je tres mírný, obhájce zase požaduje podmíněné zastavení trestního stíhání s tím, že obviněný muž se s rodiči pokousaného chlapce dohodl na vyplacení odškodného v řádu stovek tisíc korun a je i připraven uhradit zdravotní pojišťovně náklady na léčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám