Hlavní obsah

Barták je slaboch, ale je schopen všeho, tvrdí Šándor, kterého měl zabít nájemný vrah

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Výslechem svědků a soudních znalců pokračoval ve čtvrtek v Liberci proces s lékařem Jaroslavem Bartákem, který si odpykává 12letý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek. Nyní je obžalován z plánování vraždy tří lidí a vydírání dalších tří.

U soudu s Bartákem vypovídal bývalý šéf vojenské tajné služby, jehož vraždu plánovalVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Barták chtěl podle obžaloby odstranit kromě bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora i pražského advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna kvůli jejich svědectví u soudu s asistentkami. Další tři lidi plánoval podle slov žalobce vydírat, aby získal peníze. Podle spisu měli špinavou práci pro Bartáka zajistit spoluvězni.

Šándora měl podle obžaloby nájemný vrah zabít vystřelovacím nožem v pražském metru. Bývalý šéf vojenské tajné služby označil Bartákovy konstrukce za fantasmagorie, ale hrozby se přesto obával a bral ji vážně především kvůli své rodině. „Za peníze, a nemusí být velké, udělá leckdo leccos,“ řekl Šándor.

Vyloučili ho z Lvího klubu 

V jeho rodině od doby, kdy se dozvěděl o údajném plánu Bartáka, přetrvává atmosféra strachu. „Myslím, že je to slaboch,“ podotkl na adresu obžalovaného Šándor, kterému se nelíbilo, jak se Barták choval ve společnosti. Byl prý hrubý k ženám a příliš pil alkohol.

„Excesů bylo více než méně. Ministrovi Zgarbovi (někdejší sociálnědemokratický ministr zemědělství pozn. red.) usnul na rameni. Nejen pro mě to bylo neakceptovatelné,“ uvedl jeden z příkladů, proč se s kolegy rozhodl vyloučit Bartáka z prestižního Lvího klubu, který obžalovaný v devadesátých letech zakládal.

Lékař Barták vypovídá o alkoholu ve vězniciVideo: Jaroslav Švehla , Právo

Ve čtvrtek zazněly před soudem i znalecké posudky z oboru psychologie a psychiatrie. Oba znalci se shodli na tom, že Barták netrpí duševní chorobou, ale označili ho za výraznou psychopatickou osobnost s narcistními rysy.

Za své jednání je podle jejich názoru Barták odpovědný. „Byl schopen své činy dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky a organizačně možné,“ uvedl znalec z oboru psychologie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám