Hlavní obsah

Přítel ji využíval a bil, tak ho bodla nožem. Teď jí hrozí až 18 let

Právo, Petr Kozelka
Lipůvky

Na růžích v životě rozhodně neměla ustláno devětadvacetiletá Martina Kulíšková z Lipůvky na Blanensku. Přes týden a mnohdy i o víkendu tvrdě pracovala, aby uživila svého přítele a jeho příbuzné, kteří bydleli u ní v domě. Po návratu z práce jí ale nečekala láskyplná náruč milujícího druha, ale věčné napadání a urážky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Kulíšková před soudem nezapírala, že svého přítele bodla.

Článek

Vše nakonec vyvrcholilo na začátku července, kdy po hádce Kulíšková bodla svého přítele nožem. Muž i přes snahu záchranářů zemřel a ženě teď hrozí až 18 let žaláře. Případ začal ve čtvrtek rozplétat brněnský Krajský soud.

„Po předchozím konfliktu pod vlivem alkoholu, emočního vypětí a pocitu křivdy bodla pod pravou klíční kost kuchyňským nožem svého o šest let staršího přítele. Obžalovaná musela vědět, že svým jednáním může způsobit smrtelné zranění a byla s následkem srozuměna,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Nechtěla ho zabít

Drobná žena s vyděšenýma očima se před soudem nepokoušela zapírat, ovšem ohradila se proti tomu, že by svého druha chtěla zabít.

„Kdybych to chtěla udělat, bodla bych ho do krku nebo do srdce, ne pod rameno. Tři roky mě napadal, chtěl mě utopit ve vaně, vytáhl na mě i nůž. Nepracoval, i když měl zdravé ruce, takže jsem ho živila. Několikrát jsem se ho snažila z domu vyhodit, ale držel se mě jako klíště. Bil mě, protože se mu asi líbilo, když jsem brečela,“ poplakávala před soudem Kulíšková.

Osudný den se svého druha šla zeptat, co je pravdy na tom, že zatímco ona je v práci, on si přes internet píše s dalšími ženami. „Řekl mi, co se starám, pak mě povalil na postel a dal mi na zadek. Já jsem ho pak ve vzteku bodla. Ale zavolala jsem mu sanitku a podle rad operátorky jsem mu dávala první pomoc,“ hájila se žena.

Slyšený soudní znalec upozornil, že kdyby rána směřovala rovně a nikoli dolů do hrudníku, nemuselo dojít k takovému následku. „Je ale třeba říci, že v podklíčkové krajině se nachází velké cévy. Nůž poranil podklíčkovou žílu, což mělo za následek velké krvácení,“ řekl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Kulíšková u brněnského Krajského soudu

Kolegyně z práce se za Kulíškovou rezolutně postavily. „Byla pracovitá a svědomitá, měla ale strach chodit domů. Často přišla s modřinami a pak tvrdila, že spadla na kliku nebo z kola,“ prohlásila jedna.

Další upozornila, že asi měsíc před událostí vyzvala svého přítele a jeho příbuzné, aby jí zaplatili aspoň za to, že u ní bydlí, jinak že je vyhodí. „Když byl ten její s ní, oslovoval jí ,vole'. Slyšela jsem také, že po ní chtěl, aby dům přepsala na jeho matku,“ dodala další.

Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou jednání odročil za výslechem dalších svědků, verdikt by měl zaznít ještě do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám