Hlavní obsah

Mladík obžalovaný z brutální vraždy kladivem u soudu nevypovídá

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Případ surové vraždy seniora kladivem, který se stal letos na konci února v Tetčiněvsi na Litoměřicku, začal v pondělí projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Z vraždy s loupežným motivem byl obžalován 19letý mladík Jaroslav Píša ze stejné obce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jaroslav Píša před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

V přípravném řízení několikrát změnil výpověď, u soudu pak odmítl vypovídat. Píša, který měl muže umlátit kladivem, byl obžalován i z porušování domovní svobody. Hrozí mu až výjimečný trest.

Osmdesátiletý senior byl zavražděn ve svém domě letos 28. února. Podle obžaloby Píša vnikl do domu s úmyslem důchodce zabít a zmocnit se jeho auta i peněz. Našel kladivo, schoval se a čekal. Když senior přišel, měl ho opakovaně velkou silou mlátit do hlavy, krku a trupu. Když bezvládný a neschopný bránit se ležel na zemi, měl ho ještě bít pěstmi. Těžce zraněný muž na místě zemřel.

Šel jsem se ho zeptat na práci. On si myslel, že mu chci něco vzít.
obžalovaný

Píša měl pak prohledat dům, sebrat 1300 korun z peněženky a do garáže šel nastartovat auto. S tím se mu ale odjet nepodařilo, neuměl řídit. Navíc k domu přišel jeden ze sousedů, který zavolal policii. Píša utekl, podařilo se ho ale dopadnout ještě týž večer nedaleko místa činu. Obviněn z vraždy byl o dva dny později.

Měnil výpovědi 

Píša před soudním senátem odmítl vypovídat. V přípravném řízení nejprve řekl, že starého muže zabila čtveřice neznámých mužů. Na ně narazil, když se šel projít a uslyšel hluk. „Řekli mi, abych odjel s tím autem do Úštěku. Já řídit neumím,“ uvedl Píša v jedné ze svých výpovědí s tím, že muži pak zmizeli.

Při dalším z výslechů ale byla Píšova výpověď již jiná. Přiznal se, že seniora, u kterého dříve několikrát pomáhal, zabil. „Šel jsem se ho zeptat na práci. On si myslel, že mu chci něco vzít,“ uvedl Píša.

Při následujícím výslechu mladík svůj čin opět popřel. Připustil jen, že nalezl tělo, které zakryl, pak prohledal dům a sebral peníze.

Soud pokračoval čtením listinných důkazů, v následujících dnech tohoto týdne vyslechne svědky a znalce. Rozsudek ale zřejmě ještě nepadne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám