Hlavní obsah

Kauza jízdenek pro dopravní podnik má dalšího obviněného

– Praha • Aktualizováno

V kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik policie od konce října stíhá dalšího člověka. Obviněný údajně kontroloval vyvádění peněz z dopravního podniku v souvislosti s plněními poskytovanými za služby dodávané podniku tiskárnou Neograph. Informoval v pondělí státní zástupce Adam Borgula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo pražského dopravního podniku

Článek

Ke dnešnímu dni je v kauze obviněno 11 lidí, všichni jsou stíháni na svobodě, řekl Borgula s tím, že nového obviněného tento počet nezahrnuje. Původně bylo obviněno 12 lidí, jeden z nich ale zemřel.

Kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph zkoumá justice už dlouho. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů, kterou zastupoval obchodní partner podnikatele Iva Rittiga Petr Kmeť.

Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím někdejšího jednatele Neographu Jana Janků fakticky řídili Rittig, jeho právník David Michal a advokát Marek Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky.

Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám