Hlavní obsah

Opilý myslivec zastřelil na poli spícího muže, dostal 3,5 roku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov
Aktualizováno

Bez mrknutí oka si vyslechl rozsudek Okresního soudu ve Vyškově myslivec Miroslav Kocián, který loni o prázdninách zastřelil v Rakoveckém údolí na Vyškovsku mladého muže, jenž spal na poli ve spacáku. Kocián byl při střelbě opilý. Senát v čele s Karlem Menšíkem ho za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví poslal na 3,5 roku za mříže, musí také pozůstalým zaplatit 5,5 miliónu korun.

Opilý myslivec zastřelil na poli spícího muže, dostal 3,5 rokuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Bylo to na přehledném místě – šlo o čerstvě posečené pole se slámou. Obžalovaný vystřelil na neidentifikovaný černý cíl svou kulovnicí s optickým zaměřovačem. Tím cílem byli dva muži, kteří leželi na poli ve spacácích. Jednoho z nich zasáhl do hlavy a na místě ho usmrtil. Jeho kamarád, který ležel vedle, po tragédii trpěl úzkostmi, depresemi a výčitkami,“ prohlásil soudce Menšík.

Kocián před soudem neprojevil žádnou lítost, pozůstalým se neomluvil. „Jeho chování pro mě bylo šokující,“ prohlásil po jednání státní zástupce.

Střelec musí učinit veškerá možná opatření, aby vyloučil zasažení jiné osoby.
soudce

Rozsudku přihlíželi i zdrcení rodiče. „Co to je za trest, za rok a půl ho za dobré chování pustí. Neomluvil se nám ani nás nekontaktoval,“ leskly se slzy v očích otci zastřeleného muže. „Žádné odškodnění ani trest nám syna nevrátí,“ přemáhala pláč matka.

Rozčilil ho trest 

Sám Kocián dal najevo mírné emoce teprve venku před soudní budovou, když se rozčiloval, že ho soud potrestal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Kocián přijal trest bez známky jakýchkoli emocí.

Odsouzený se bránil tím, že na pole šel se svým bratrem na lov srnčí zvěře, kterou prý také zahlédli. Podle jeho obhajoby v onu konkrétní situaci nebylo nic, co by se vymykalo běžným okolnostem.

„Nejednal se zvýšenou opatrností, jak mu ukládá zákon. Střelec musí učinit veškerá možná opatření, aby vyloučil zasažení jiné osoby. Nemůže obstát jeho obhajoba, že tam bylo vysoké strniště, proto nic neviděl, a že jde jen o politováníhodnou náhodu,“ dodal Menšík.

Neštěstí se odehrálo na začátku srpna. Dva kamarádi se rozhodli, že přespí pod širákem na čerstvě posečeném poli. Zpátky domů se ale vrátil jen jeden z nich. Osudný den nad ránem se totiž vydal na lov Kocián, kterému v krvi kolovalo něco mezi 0,28 až 0,43 promile alkoholu. Když zahlédl na poli černý flek, neváhal a vypálil ze své kulovnice. Jeho střela zasáhla přímo do hlavy devětadvacetiletého muže, který byl na místě mrtvý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám