Hlavní obsah

Exředitel ROP Severozápad Kušnierz je na podmínku venku z vězení

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Mostecký soud propustil minulý týden podmínečně z vězení bývalého ředitele dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze. Bývalý vysoce postavený úředník byl odsouzen na pět let za úplatky a zneužití veřejného činitele. Trest mu letos v květnu potvrdil Nejvyšší soud, který zamítl Kušnierzovo dovolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz na archivním záběru u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

S informací přišel jako první server Lidovky.cz, kterému propuštění svého klienta potvrdila advokátka Helena Tukinská. „Splnil všechny podmínky pro podmínečné propuštění, jsem ráda, že je na svobodě,“ řekla Tukinská.

Ústecký krajský soud Kušnierzovi původně vyměřil 7,5 roku ve vězení. Odvolací senát verdikt zmírnil, potvrdil však pokutu 750 tisíc korun i zákaz pracovat s evropskými dotacemi na 5,5 roku. Vrchní soud trest snížil na pět let.

Kušnierz chtěl prostřednictvím tří kamarádů po uchazečích o dotace provize z přidělených peněz. Celkem požadovali minimálně 1,7 miliónu korun a velkou část skutečně převzali. Kušnierz od počátku vinu popíral. Ostatní aktéři případu vyvázli s podmíněnými tresty.

Kušnierz byl opět obžalován 

Policie prošetřovala konkrétně tři projekty – rodinný hotel pod Třeboňským kopcem na Karlovarsku s dotací 12 miliónů korun, chomutovský Penzión Villa Mannesman s nepřidělenou dotací 15 miliónů a rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

Podle soudů se podařilo bezpečně prokázat, že ve všech třech případech Kušnierz s komplici skutečně inkasovali peníze. Zmírnění trestu pro Kušnierze odvolací soud zdůvodnil nepřiměřenou přísností původního verdiktu.

Kušnierz stojí před soudem kvůli dotacím znovu. Společně s dalšími sedmi lidmi je obžalován za údajné machinace s projekty za 1,4 miliardy korun. Za zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů Evropských společenství mu hrozí až 12 let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat za necelé dva týdny výslechem dalších obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám