Hlavní obsah

Exšéf CzechInvestu stojí před soudem kvůli miliónovému auditu. Byl prý jen na oko

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ředitel státní agentury CzechInvest Miroslav Křížek stanul v úterý před Obvodním soudem pro Prahu 2 kvůli podezření z více než dvoumiliónové „malé domů“. Podle obžaloby coby šéf agentury přihrál svému známému Zdeňkovi Hurskému lukrativní zakázku na provedení personálního auditu, který byl proplacen, ale ve skutečnosti prý ani nevznikl. Hrozí jim až osm let vězení. Oba přitom jakékoli práce jen na oko popírají.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku obžalovaní Miroslav Křížek (vlevo) a Zdeňek Hurský

Článek

Státní zástupce Petr Boš je nicméně přesvědčen o opaku. Podle něj jednali po vzájemné dohodě a za účelem obohacení Hurského. „Neexistenci auditu před ostatními skrývali,“ konstatuje Boš v obžalobě.

Zadání auditu za 2,16 miliónu byl přitom jeden z prvních kroků, které Křížek v čele agentury v roce 2010 udělal. „Potřeboval jsem se zorientovat,“ vysvětlil to u soudu manažer, který se v současnosti živí podnikáním a ekonomickým poradenstvím.

Kvalitní analýza

„Dodavatel odevzdal kvalitní a obsáhlý výstup, který dokázal pojmenovat řadu věcí. Ta práce byla řádně předána a řádně proplacena,“ doplnil k tomu Křížek. Podobně se vyjadřoval i Hurský. Křížek v této souvislosti naznačil, že na základě výsledků auditu chtěl rozjet v agentuře personální čistku, tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) mu to prý ale rozmluvil.

„Takže jsem to uložil do trezoru,“ vysvětlil Křížek. Potíž je ovšem v tom, že po jeho vyhazovu z agentury v roce 2012 se v ředitelském sejfu audit nenašel. „Nemůžu zodpovídat za to, co se tam dělo po mém odchodu,“ poznamenal k tomu Křížek.

Vyhazov z agentury

Bez zajímavosti přitom nejsou ani okolnosti jeho nuceného odchodu, odvolal ho totiž tehdejší další občanskodemokratický ministr průmyslu Martin Kuba kvůli kritizovanému vypsání zakázky na vyhledávání průmyslových zón pro investory.

Podle dřívějších informací totiž měla být i tato zakázka šitá na míru pro Hurského a právě kvůli tomu v roce 2012 do CzechInvestu vtrhla protikorupční policie, ale nikoho kvůli tomu nakonec neobvinila. Křížek v této souvislosti u soudu naznačil, že audit mohli z budovy agentury odnést právě policisté.

Kromě obou obžalovaných včera vypovídali také zaměstnanci CzechInvestu. Ti potvrdili, že v agentuře se o chystaném auditu vědělo a že se pro účely jeho vyhotovení předávalo Hurskému množství interních materiálů, výsledek ale neviděli.

Luxusní rezidence

„Ani to neměli vidět, audit byl určen generálnímu řediteli,“ řekla k tomu Křížkova obhájkyně Karolína Zelenková a připomněla, že podle svědectví zaměstnanců po vypracování auditu některé dílčí organizační změny v rámci agentury proběhly. Proces byl odročen na prosinec, kdy budou vypovídat další svědci.

Křížek je členem ODS v Praze 13, kde působil i jako zastupitel.  Žije nicméně v Borku nad Labem, kde si postavil luxusní rezidenci. Média v této souvislosti po Křížkově odvolání upozorňovala na to, že dům je zatížen hypotékou převyšující 13 miliónů korun. Křížek v úterý u soudu prohlásil, že mu z ní zbývá doplatit zhruba devět miliónů.

CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená ministerstvu průmyslu a obchodu, která má podporovat příliv zahraničních investic do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám