Hlavní obsah

Celníci na Svitavsku zadrželi zbraně a více než 70 tisíc nábojů

Právo, ner
Svitavy

Pardubičtí celníci zadrželi při silniční kontrole 90 kusů palných zbraní a více než 70 tisíc kusů nábojů bez patřičných dokladů. Firmě za to hrozí pokuta ve výši až milión korun.

Foto: Celní správa PK

Jedna ze zadržených zbraní.

Článek

„Hlídka zastavila na silnici I/43 u Svitav dodávku, kterou řídil 41letý zaměstnanec firmy, která obchoduje se zbraněmi. Vyzvala ho, aby předložil doklady od nákladu,” řekl Právu mluvčí pardubických celníků Václav Kánský. Muž ale žádné doklady neměl. Celníci přepravované zboží důkladně zkontrolovali.

„Napočítali šest krátkých palných zbraní, 21 dlouhých palných zbraní a také 62 vzduchových a plynových zbraní,” uvedl mluvčí. Zásilka podle jeho slov obsahovala ještě 71 130 nábojů do brokovnic, kulovnic a malorážek.

Zbraně a střelivo tohoto druhu a množství musí být při vnitrostátní přepravě náležitě zabezpečené. Předpisy stanovují, že mají být pod neustálou kontrolou dvou osob. Musí být uzamčeny v pevné přepravní schránce, aby s nimi nemohl nikdo manipulovat.

V tomto případě tomu tak nebylo. Řidič měl mít u sebe zbrojní licenci. Celníci proto zásilku zadrželi a případ předali pro věcnou nepříslušnost policii k dalšímu šetření.

V regionu celní orgány zadržely zásilku zbraní již podruhé. Vloni odhalili 320 českých samopalů vzor 58 a ruské útočné pušky Kalašnikov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám