Hlavní obsah

Dva dny po činu ve vězení? Jde to i v Česku

Právo, Josef Koukal

Ve středu kradla, v pátek šla s pravomocným rozsudkem na osm měsíců do vězení. Tento příběh se neodehrál v USA, ale letos na přelomu dubna a května u Okresního soudu v Ostravě. Nejen tato zlodějka, ale desítky tisíc dalších pachatelů jsou v Česku každoročně odsouzeny v tzv. zkráceném řízení, které netrvá měsíce či roky, ale někdy i pouhé dny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tento institut mohou policisté a soudci u nás využívat již od roku 2002. Za prvních devět měsíců letošního roku vedli ve zkráceném režimu 56 tisíc z 95 tisíc všech trestních kauz. Vždy to však musí být činy, kde hrozí nejvýše pět let vězení a jejichž řešení náleží okresním soudům.

Většinou jde o případy, kdy je pachatel chycen při činu a odpadá složité prokazování a hledání důkazů. Policie tak rychle, tedy v řádu hodin či dnů, odvede svou práci a soudce pak může rozhodnout o výši trestu od stolu trestním příkazem, ale výjimkou nejsou ani běžná soudní líčení. Průměrná délka soudního procesu ve zkráceném řízení je 78 dnů.

Minimálně od roku 2008 se celková doba vyřizování trestních věcí v rámci celé ČR neustále zkracuje.
mluvčí ministerstva spravedlnosti

Ne vždy je tedy možné případ vyřešit během 48 hodin, jak je tomu v případu pětačtyřicetileté ženy, která se dopustila v úvodu zmíněné krádeže.

„Šlo o krádež zboží v drogerii. V takovém případě se použije záznam z bezpečnostní kamery, vyslechne se ostraha a zpravidla není už mnoho co řešit,“ popsal Právu proces dokazování v této trestní věci mluvčí ostravského okresního soudu Lukáš Delong.

Činu se žena dopustila ve středu půl hodiny po poledni, do vězení odcházela jako odsouzená v pátek v půl čtvrté odpoledne.

A podobně rychlých rozsudků mají na Okresním soudu v Ostravě každoročně mnohem víc. Ve zkráceném trestním řízení tu letos řešili už 51 případů, loni za celý rok osmdesát.

Drobné krádeže nebo opilecké jízdy

Španělská studentka (23) tu byla letos v červnu za krádež ve lhůtě dvou dnů odsouzena k vyhoštění na dva roky. Polský motorista (45) v březnu za řízení pod vlivem alkoholu v koncentraci 2,36 promile v krvi za dva dny k podmínce a k zákazu řízení na dva a půl roku.

„Minimálně od roku 2008 se celková doba vyřizování trestních věcí v rámci celé ČR neustále zkracuje, k čemuž nepochybně přispívá i zkrácené přípravné řízení,“ řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Průměrná délka standardního soudního řízení je u nás podle ministerstva 102 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám