Hlavní obsah

Havlovu lavičku v Plzni poničil vandal

Právo, ib
Plzeň

Jen pár dní vydržela bez úhony plzeňská lavička Václava Havla. Dílo designéra Bořka Šípka ozdobilo Šafaříkovy sady ve čtvrtek 30. října. Už o víkendu z něj ale kdosi ulámal skleněné artefakty evokující typický Havlův podpis - zmizelo červené srdce i zelená ulita, která měla připomínat zelené pero, jímž se Havel vždy podepisoval.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Poškozená lavička Václava Havla v plzeňských Šafaříkových sadech

Článek

„V pondělí ráno nám krádež věcí z lavičky nahlásila pracovnice magistrátu,“ řekl Právu policejní mluvčí Jan Koželuh.

„V pátek tam ještě byly, k činu podle všeho došlo přes víkendové dny,“ doplnil. Škoda podle mluvčího činí zhruba deset tisíc korun. Pachateli hrozí až dva roky za mřížemi. Město za instalaci lavičky zaplatilo 350 tisíc.

Lavička je tvořená dvěma kovovými křesílky, která spojuje kulatý stůl – otvorem v jeho středu prorůstá lípa. „Poškození lavičky Václava Havla je neomluvitelné vandalství,“ sdělil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Lavička Václava Havla v plzaňských Šafaříkových sadech krátce po představení

„Je to samozřejmě smutné a nepříjemné, nicméně jsme s Knihovnou Václava Havla domluveni na postupu s opravou,“ uvedl Baxa.

Správa veřejného statku už objednala příslušné náhradní díly. „Jeden stojí dva tisíce korun,“ upozornila Hana Hrdličková ze zmíněné organizace.

Havlovy lavičky už stojí na několika místech ve světě a také v Praze, Hradci Králové a Českých Budějovicích - i tam už na ně zaútočili vandalové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám