Hlavní obsah

Dva muži z lihové mafie zůstávají ve vazbě

– Olomouc

Jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík a správce nemovitostí Ivan Kovářík, obžalovaní v kauze takzvané lihové mafie, zůstávají ve vazbě. Rozhodl o tom v pátek olomoucký krajský soud. U obou přetrvává obava z útěku i z pokračování v trestné činnosti.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík zůstává ve vazbě.

Článek

„Oba obžalovaní žádali o propuštění z vazby, jejich žádosti soud zamítl. U pana Kováříka nepřijal písemný slib ani nabídku peněžité záruky, v případě pana Menšíka šlo o peněžitou záruku, kterou soud také nepřijal," uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Menšík a Kovářík jsou společně s Radkem Březinou jediní obžalovaní, kteří zůstávají v hlavní kauze lihové mafie ve vazbě. Kromě nich je v případu obžalován také bratr Radka Březiny Tomáš Březina, Václav David, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladník Rostislav Hanulík a Lubomír Kaláč, který byl blízkým spolupracovníkem Březiny a hlavním řidičem.

Spojí případy

Muži jsou obžalováni z účasti na organizované zločinecké skupině, stát podle obžaloby na daních připravili o rekordních 6,7 miliardy korun. Dvěma z nich žalobce přiznal status spolupracujícího obviněného. Kauzou se bude zabývat olomoucký krajský soud.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík a správce nemovitostí Ivan Kovářík (na snímku) obžalovaní v kauze takzvané lihové mafie zůstávají i nadále ve vazbě.

Na žádost žalobce se případ zřejmě spojí s dosavadním již projednávaným případem Radka Březiny, který se se svým bratrem Tomášem a Tomášem Pantlíkem zodpovídá již od května u olomouckého soudu ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun.

O spojení kauz měl senát rozhodovat v pátek, nakonec to bylo odloženo. „To rozhodnutí padne v listopadu,” doplnil soudce. Jednání týkající se nelegálních skladů lihu bylo zatím přerušeno. Soudce však žalobci s největší pravděpodobností vyhoví. V praxi to bude znamenat, že se líčení vrátí na počátek a u soudu budou muset být znovu vyslechnuty desítky svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám