Hlavní obsah

Arménie vora v zakoně do ČR nevydá a zatím ho nebude ani sama soudit

– Praha • Aktualizováno

Česko nebude žádat Arménii o vydání zadrženého Andranika Soghojana, odsouzeného za objednání vraždy v ČR. Zatím do Arménie nepředá ani jeho trestní řízení. Právu to v pátek oznámila mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi

Článek

„Vzhledem k tomu, že Soghoyan je státní příslušník Arménie a Arménie své občany nevydává, je vyloučeno jeho vydání do České republiky. S ohledem na tuto skutečnost proto ministerstvo spravedlnosti nežádalo arménské orgány o jeho zadržení za účelem vydání do České republiky,” uvedla Hrochová.

Takzvaného vora v zakoně zadržela ve čtvrtek arménská policie v Jerevanu "v souvislosti s informací, že tento je hledán českými úřady".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Arménie také nepřevezme český rozsudek 22 let vězení za objednávku vraždy, protože nemá s Českem smlouvu, která by umožňovala, aby si vor v zakoně odpykal český trest ve své vlasti. Ve hře tak zatím ještě zůstává varianta, že by Arménie převzala trestní řízení a Soghojana soudila sama. Vzhledem k tomu, že kauza je nyní s dovoláními na Nejvyšším soudu, však ministerstvo tuto možnost v současné chvíli nepředpokládá.

Soghojan měl v Česku nastoupit v září do vězení. Pražský městský soud na něj vydal evropský zatykač, který se ale na Arménii nevztahuje. Podle mluvčí soudu Markéty Puci začal soud již v polovině října připravovat také mezinárodní zatýkací rozkaz, ten však trvá delší dobu. "Je také připravováno vydání žádosti o vyžádání osoby z ciziny pro případ, že by (Soghojan) opustil území Arménie," doplnila Hrochová.

Zprošťující verdikt mu umožnil zmizet z ČR

Podle české policie si Soghojan v roce 2007 v Praze objednal vraždu arménského podnikatele. Při následném vražedném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Soghojana pražský městský soud nejprve dvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Definitivní trest dostal Soghojan loni v říjnu, v té době již však byl dávno v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám