Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby muže, který měl umlátit bezdomovce pod mostem

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové osvobodil 38letého bezdomovce Milana Kratochvíla z Pardubic, obžalovaného ze zločinu těžkého ublížení na zdraví. Letos koncem června měl podle obžaloby v přesně nezjištěné době v Pardubicích napadnout dalšího muže bez domova. Hrozilo mu 8 až 16 let vězení, ale podle verdiktu soudu se nepodařilo prokázat, že čin spáchal. Svědčily proti němu jen nepřímé důkazy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozsudek není dosud pravomocný. Obžalovaný se sice vzdal práva odvolání, ale státní zástupce si ponechal lhůtu k jeho podání,“ upozornila Iva Matušková z tiskového odboru krajského soudu.

Čin se odehrál letos mezi 27. a 28. červnem pod železným mostem přes řeku Chrudimku v Pardubicích. „Po požití alkoholických nápojů a po hádce, v úmyslu způsobit mu i vážné poranění, napadl fyzicky poškozeného tak, že ho opakovaně tloukl pěstí, malíkovou hranou ruky i dlaní a opakovaně ho kopal do obličejové části hlavy a do těla,“ stálo v žalobě.

Ležel jsem několik hodin s rukama spoutanýma za zády. Pak na mě lili z rychlovarné konvice studenou vodu.
obžalovaný o policejním výslechu

Poškozený podle státního zástupce Milana Vacka následkem tohoto útoku během několika hodin na místě zemřel. Bezprostřední příčinou jeho smrti bylo zhmoždění mozku při zlomeninách nosních kůstek a krvácení pod mozkové obaly v důsledku tupého úrazu hlavy. Muž měl navíc ohořelé nohy.

Svědci si nic nepamatovali 

Už na začátku hlavního líčení obžalovaný uvedl, že se oba znali asi dva měsíce. Připustil rovněž, že měli nějaké neshody, během nichž došlo i na facky, ne však na zranění. „Ale nemlátil jsem ho, za tím si stojím,“ řekl u soudu obžalovaný muž, v minulosti již trestaný pro majetkovou trestnou činnost.

Co se skutečně stalo, se nepodařilo prokázat, a to i přesto, že s oběma muži žili pod mostem další muž a žena. Ani jeden z nich si však nic nepamatuje. Sám Kratochvíl se snažil poukázat na jiného pachatele. Měl jím být další bezdomovec, žijící na protějším břehu Chrudimky, jemuž shodou okolností jako prvnímu mrtvolu ukázal.

Odmítl rovněž, že by se během přípravného řízení částečně doznal. „Policisté brali jako hotovou věc, že jsem to udělal já, ale já měl během výslechu v krvi téměř dvě promile alkoholu. Ležel jsem několik hodin s rukama spoutanýma za zády. Pak na mě lili z rychlovarné konvice studenou vodu,“ snažil se přesvědčit obžalovaný, že na něj policie vyvíjela psychický i fyzický nátlak.

Soud se nakonec ztotožnil s míněním obhajoby, že se nepodařilo prokázat vinu obžalovaného. Na těle oběti se například nenašly žádné stopy DNA obžalovaného a útok na poškozeného nikdo neviděl nebo si na něj nevzpomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám