Hlavní obsah

SMS o hledaných dětech začnou chodit možná už příští rok

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vašem okolí se ztratil pětiletý chlapec. Má tmavé vlasy, na sobě měl modrou bundu a červené kalhoty. Pokud ho uvidíte, kontaktujte neprodleně policii. Třeba takto by mohla v případě pátrání po pohřešovaném dítěti vypadat SMS zpráva, kterou by v blízké budoucnosti automaticky dostali všichni uživatelé mobilních telefonů ve vzdálenosti několika kilometrů od místa, kde bylo naposledy spatřeno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Myšlenka je to už několik let stará, ale k realizaci se blíží teprve teď, mimo jiné se totiž čekalo na příslib, že se do projektu zapojí všichni mobilní operátoři. Aktuální posun ve vyjednávání Právu potvrdil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

„Měli by se skutečně zapojit všichni,“ konstatoval Bocán s tím, že policie teď spolu s operátory finišuje vyjednávání a testovací provoz chce spustit během příštího roku.

Případný pachatel může znervóznět

V současné době se podle něj řeší zejména konkrétní formulace zprávy nebo rozsah údajů, které by měla obsahovat. Tématem je také ohraničení oblasti, ve které by lidé automaticky zprávy dostávali.

Doufáme, že lidé by si po přečtení takové zprávy více všímali svého okolí
policista

„Perimetr je ještě v jednání, uvažuje se o pěti nebo deseti kilometrech,“ řekl Bocán.

Policie se v současné době zabývá přesným zněním zprávy i proto, že do svého mobilu by ji automaticky dostal např. i pachatel případného únosu. „Zatím se ale přikláníme k tomu, že to pátrání neohrozí, pachatel alespoň znervózní a začne se chovat nestandardně,“ řekl k tomu jeden ze zainteresovaných policistů.

O tom, jestli se v rámci pátrací akce rozešle hromadná zpráva lidem v okolí, by přitom rozhodoval operační důstojník policie. Právě na něm by tak bylo vyhodnocení celé situace a zvážení, jestli do hledání přímo zapojit i veřejnost.

„Doufáme, že lidé by si po přečtení takové zprávy více všímali svého okolí,“ doplnil k tomu policista.

Úřady prý nemají námitky

Celý systém vyvíjela společnost T-Mobile a její mluvčí Lukáš Hrabal v této souvislosti uvedl, že kromě vymezení území je důležité také nastavit maximální počet potenciálně oslovených uživatelů.

Projekt totiž počítá s tím, že by se zasílání zpráv lidem v okolí používalo i při živelních katastrofách nebo velkých haváriích.

„Především jde o analýzu situace, ve které budou chtít záchranné složky informovat obyvatelstvo o hrozícím nebezpečí,“ vysvětlil Hrabal a doplnil, že v takovém případě by o užití systému rozhodoval hasičský záchranný sbor.

Společnost přitom podle něj systém s názvem Search & Rescue, tedy Najdi a zachraň, úspěšně interně otestovala. „Zkušební provoz může být spuštěn poté, co zkoušky provedou i policisté a hasiči,“ doplnil mluvčí T-Mobilu.

Operátoři nemají problém

Ten také připomněl, že vyřešena už jsou i případná legislativní nebo provozní úskalí. „Od dotčených státních autorit máme souhlasná stanoviska,“ konstatoval Hrabal s tím, že aktuálně T-Mobile pracuje na integraci systému s operátorem Vodafone.

A že je připravena aktivně jednat o zapojení do projektu na hledání pohřešovaných dětí i společnost O2 Czech Republic, potvrdil Právu její mluvčí Martin Žabka.

T-Mobile už dříve informoval, že systém je schopen rozeslat uživatelům mobilních telefonů v okolí ztraceného dítěte nebo živelní katastrofy během tří a půl minuty až 10 tisíc zpráv.

V Česku se ročně ztratí zhruba 5500 dětí a při pátrání po nich jsou rychlost a informovanost klíčové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám