Hlavní obsah

Estébáci dostali za zbití mladíka podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v pondělí tříletou a dvouletou podmínku pro někdejší příslušníky StB Petra Berana a Kamila Líbala, kteří podle spisu zbili při výslechu v roce 1989 sedmnáctiletého Davida Kabzana. Rozsudek není pravomocný. Případem se bude zabývat pražský městský soud, protože se jeden z obžalovaných hned odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ spadá do období ledna 1989, kdy se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB údajně chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Bývalý důstojník StB Beran podle obžaloby mladíka při výslechu slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a do hlavy. Líbal byl jeho podřízeným. Výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného.

Problém s promlčením

Soud vyhověl návrhu státní zástupkyně, muže uznal vinné ze zneužití pravomoci úřední osoby a ublížení na zdraví. Přísnější trest dostal Beran, a to tři roky podmíněně odložené na pět let.

Líbalovi vyměřil dva roky podmíněně odložené na jeden rok. Soud nevyhověl tomu, aby se Beran poškozenému omluvil a zaplatil 300 tisíc korun. S nárokem jej odkázal k civilnímu řízení.

Předsedkyně trestního senátu Šárka Šantorová se musela řídit pokyny nadřízeného soudu a uložila podmíněné tresty, přestože má názor, že jde o promlčenou věc. "Tento názor jsem nucena respektovat a nezbylo zdejšímu soudu nic jiného, než obžalované uznat vinnými s ohledem na důkazy, které jsou. Důkazní situace se od přípravného řízení nijak nezměnila," zdůraznila Šantorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám