Hlavní obsah

Cizinec, který postřelil policistu při zásahu, dostal pět let vězení

Praha
Aktualizováno

Cizinec, který podle obžaloby postřelil před domovní prohlídkou policistu v obci Herink u Prahy, má jít na pět let do vězení za pokus o vraždu. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Praze. Muži hrozil až osmnáctiletý trest. Hájil se tím, že se bál zlodějů, zbraň měl legálně. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se po dohodě s advokátem rozhodl, že podá odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté z Útvaru rychlého nasazení se do domu dostávali v noci za pomoci beranidla a zároveň podle výpovědí s hlasitým voláním výstrahy "policie". Zraněný policista nebyl ohrožen na životě, ale podle znaleckého posudku k tomu přispěla náhoda.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči uvedla, že se nepodařilo obžalovanému prokázat, že věděl, že střílí na policistu, a dodnes proti němu nebylo zahájeno trestní stíhání pro trestnou činnost, kvůli které se prohlídka konala. V době střelby obžalovaný o policejním vyšetřování nevěděl.

Státní zástupkyně také uvedla, že obžalovaný střílel přes neprůhledné dveře a kinetická energie střely se snížila jen náhodou. "Střela mohla policistu na životě ohrozit," uvedla. Způsob použití zbraně byl podle ní nepřiměřený, proto navrhla ponechat kvalifikaci trestného činu jako pokus o vraždu, avšak s dolní hranicí uděleného trestu.

Advokát obžalovaného Josef Doucha v závěrečné řeči poukázal na rozpor ve výpovědi policisty před soudem a dříve při vyšetřování, které se týkalo důvodu zásahu.

Jednal impulzivně 

Kriminalistům policista původně řekl, že cílem akce bylo zadržení muže. U soudu uvedl, že šlo o zajištění domovní prohlídky a zadržení bylo "možností, ke které může dojít". Stejně to údajně bylo s vniknutím do domu. Advokát navrhl překvalifikování činu na ublížení na zdraví z nedbalosti, kde jsou horní hranicí trestu tři roky.

Devětačtyřicetiletý Srb Skender Bojku v pondělí řekl, že trvá na své dřívější výpovědi u soudu, ztotožňuje se s řečí svého obhájce a vyjádřil lítost nad tím, že policistu zranil.

Podle znaleckých posudků z oboru psychologie a psychiatrie je z psychiatrického hlediska naprosto zdráv. Podle znalce jednal v afektu a ve stresu. Podle psychologického posudku šlo o impulzivní, nikoli promyšlený čin.

Odražená střela

Případ se stal 10. prosince 2013. Zásahová jednotka byla povolána do obce Herink k akci v součinnosti s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. "Měl se tam nacházet muž legálně ozbrojený. Byli jsme ve dvou týmech. Při otevírání branky jsme využívali výzvy policie. Byly ale bez odezvy," uvedl už dříve u soudu velitel zásahu, který vypovídal jako svědek v utajení.

Dveře policisté vyráželi beranidlem. Podle velitele zásahu byla akce nutná kvůli hrozbě, že je muž ozbrojený. Při výpovědi na začátku října řekl, že jeho skupina nejdřív překonala branku a snažila se dostat do domu. Pak uslyšel tlumenou ránu a viděl kolegu, jak se drží za podbřišek a říká, že je zřejmě zraněný. Střela byla podle vyšetřovatelů odražená.

Policista nebyl v ohrožení života. Postarali se o něj kolegové, ostatní postupovali dál. "Vstupoval jsem jako první a uviděl jsem muže, jak něco pokládá na zem," dodal policista. Bojku prý stál na schodišti a v ruce neměl zbraň. Pistoli ráže devět milimetrů pak policisté našli na schodišti, byl v ní zaseknutý náboj. Velitel řekl, že muž po vstupu policie poslechl výzvy a nechal se spoutat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám