Hlavní obsah

Bývalý voják dostal za vraždu Housky 17,5 roku

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou má jít bývalý voják Michal Krnáč za vraždu vlivného člena ČSSD a podnikatele Romana Housky. Ten byl zastřelen loni 18. listopadu před svým domem v Chomutově.

Bývalý voják dostal za vraždu Housky 17,5 rokuVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Rozsudek v pátek dopoledne vynesl Krajský soud v Ústí nad Labem. Krnáč si ponechal lhůtu na odvolání, státní zástupce Vladimír Jan, který požadoval trest v dolní polovině sazby, se jí vzdal.

Obhajoba chtěla trest maximálně za zabití, kde je sazba do 10 let, soud dal ale zapravdu verzi obžaloby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžalovaný bývalý voják se sám přiznal a na policii přišel i s pistolí, ze které údajně střílel. Přišel s verzí, že se k domu dostal náhodně, když do Chomutova přijel kvůli hledání práce.

Tuto verzi soud jako smyšlenou odmítl, protože si o Houskovi a jeho partnerce hledal dopředu informace. Navíc se oblékl do tzv. čerňáků a maskovaného ponča a takto by na pracovní pohovor nejel. „Měl připravenou i krycí legendu, že bude jako pracovník PPL doručovat nějakou zásilku,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Michal Krnáč před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Krnáč vystřelil na Housku čtyři rány, předtím ho ještě zasáhl paralyzérem, který si na místo činu donesl. Soud označil zastřelení Housky za popravu.

„Jsem přesvědčen, že když člověka zasáhnu třikrát pistolí do hlavy a z toho jednou zezadu, tak mě prostě jiné slovo než poprava nenapadá,“ řekl Bednář. Krnáč po činu prohledal dům, byl proto uznán vinným i z porušování domovní svobody.

Znalecká zkoumání přesně neobjasnila, zda se z Krnáčovy zbraně na Housku střílelo. Není znám ani přesný motiv. „Usmrcení Romana Housky bylo motivováno minimálně tím, aby se zmocnil nějaké jeho věci,“ řekl Bednář.

Vyhrožující SMS zpráva

Houskova družka, současné náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, považuje vraždu za úkladnou, Houska prý dostal smrtí vyhrožující SMS zprávu. Za vraždou mohla stát také prý politika, podle právní zástupkyně Vaňhové Marie Benešové vražda mohla být politicky motivována, protože Houska prý v politice někomu „hodně vadil“.

Krnáč má pozůstalým zaplatit téměř 2,5 miliónu korun. Dcerám, matce a partnerce Vaňhové zákonem stanovených 240 tisíc korun, navíc má uhradit náklady na pohřeb a nejmladší dceři navíc jeden milión korun.

Podle předsedy senátu Bednáře se uzavřel případ Krnáče, ale nelze říct, že by se uzavřel případ Housky. Není jasné, zda se na vraždě podílelo případně více osob, či byla na něčí objednávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám