Hlavní obsah

Správce kradl šperky sběratele, který mu dal klíče od bytu. Schovával je v konvici

Právo, Jiří Tomaškovič
Ostrava

Že se vyplatí pořádně si prověřit člověka, kterému svěřím klíče od bytu, se přesvědčil sběratel šperků z Ostravy. Důvěra, kterou vložil do správce bytu, se mu krutě nevyplatila. Povedený správce ho okrádal podobně, jako Viktor Preiss krále Josefa Kemra v pohádce S čerty nejsou žerty.

Foto: Policie ČR

Především zlaté pánské prsteny odcizili dva pachatelé z bytu ostravského sběratele šperků.

Článek

Od května do října tohoto roku 43letý správce společně se svým o osm let mladším kumpánem odnesli z bytu sběratele více než stovku pánských zlatých prstenů, hodinek či jiných šperků v hodnotě bezmála dvou miliónů korun.

„Do nemovitosti vstupovali pomocí klíče, který měl správce k dispozici. Šperky odnášeli postupně, aby si toho majitel nevšiml,“ popsal způsob loupeže vedoucí 7. oddělení obecné kriminality ostravské policie Kamil Vašťák.

Foto: Policie ČR

Především zlaté pánské prsteny odcizili dva pachatelé z bytu ostravského sběratele šperků.

Nejprve kradli společně, následně si starší z pachatelů bez vědomí správce udělal vlastní klíč. „Část ukradli spolu, část poté každý zvlášť. Nejprve brali po kusech, v říjnu pak odebrali větší množství, čehož si majitel všiml a krádež 12. října ohlásil,“ popsal Vašťák.

Dopadli je za několik hodin 

Dopadení zlodějů byla otázka hodin. „Mezi prvními jsme vyslechli právě správce nemovitosti. Odpovědnost odmítl, snažil se působit dojmem, že chce pomoci,“ uvedl Vašťák.

Za dva dny už i se svým kumpánem seděli v policejní cele. Do 15. října pak policisté v zastavárnách objevili 41 ukradených šperků. Po zadržení zlodějů policisté zjistili, že mladší z pachatelů je osmkrát soudně trestaný muž, na nějž byl navíc vydán příkaz k dodání do výkonu trestu a před policisty se skrýval.

Policisté jej zadrželi i s částí šperků a okamžitě putoval do věznice. „Některé šperky jsme našli při dvou domovních prohlídkách. Pachatelé je schovávali například ve varné konvici,“ přiblížil vyšetřovatel Jan Beran.

Druhý zloděj dosud záznam v trestním rejstříku neměl, je proto vyšetřován na svobodě. Oběma hrozí trest od dvou do osmi let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám