Hlavní obsah

Houska dostal před vraždou výhružnou SMS, řekla soudu Vaňhová

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za úkladnou považuje vraždu svého druha Romana Housky bývalá sociálnědemokratická hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Houskovi prý před smrtí někdo vyhrožoval. Vypověděla to ve středu před Krajským soudem v Ústí nad Labem, který případ projednává. Z činu je obžalován bývalý voják Michal Krnáč. Ten ale tvrdí, že vraždu nepřipravoval a Housku zastřelil po banálním sporu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jana Vaňhová před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

„Považuji ji (vraždu – pozn. red.) za úkladnou, pan Houska se nebránil – ani se nestihl bránit,“ řekla soudu Vaňhová.

Houska podle ní v době, kdy se sestavovaly kandidátky do parlamentu, dostal výhružnou SMS. „Ani mi ji nechtěl ukázat. Bylo v ní, že mu někdo ustřelí hlavu nebo něco takového,“ řekla Vaňhová s tím, že Houska s tím na policii jít nechtěl.

Housku prý chtěl někdo dostat z politiky. „Pan Prokeš z Teplic (člen teplické ČSSD – pozn. red.) nám říkal, že mluvil s Bendou (bývalý krajský šéf ČSSD – pozn. red.) a ten má za úkol dostat pana Housku z politiky pryč,“ vypověděla Vaňhová.

Nejasná balistika 

Také Vaňhová, stejně jako některé sousedky v ulici vypověděla, že viděla neznámého muže s kapucí. „Viděla jsem ho, když jsem přijížděla do ulice. Když jsem projížděla kolem něj, odvrátil hlavu,“ uvedla Vaňhová s tím, že takového muže viděla i u svého služebního vozu. Když ji spatřil v okně, odešel.

U soudu také vypovídal balistik, podle kterého nebylo jednoznačně prokázáno, že byl Houska zastřelen předloženou zbraní.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku před domem, kde politik žil s bývalou hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, loni 18. listopadu. O ní i o Houskovi si měl získávat několik měsíců informace, a žaloba tak čin označila za předem připravený. Za vraždu s loupežným motivem mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám