Hlavní obsah

Soud vydal evropský zatykač na „vora v zakoně”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze vydal na „vora v zakoně“ Andranika Soghojana evropský zatykač. Soghojan byl minulý týden Vrchním soudem v Praze s definitivní platností odsouzen za objednávku vraždy na 22 let do vězení. Muž je v zahraničí, kam odjel po prvním zprošťujícím verdiktu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan při osvobozujícím rozsudku

Článek

Informaci o vydaném zatykači potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Soghojan měl nastoupit do vězení 1. září. Zatykač byl vydán také na jeho čtyři spolupachatele, kteří dostali tresty mezi 12 až 18 lety.

Vraždu podnikatele si objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, usmrtil řidiče společnosti Sazka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na likvidaci arménského podnikatele se prý dohodl Soghojan s Gilanim Alijevem. Ten pak zajištěním vraždy pověřil Magomeda Alijeva, který si na čin sjednal Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem jiného Arména, kterému nakonec zachránil život rychlý lékařský zákrok.

Odsouzen až po změně soudce 

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva údajně dostal střelnou zbraň a od Arsena Arakeljana a Arsena Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí luxusním vozem Bentley. Treťjakov se ale i tentokrát spletl a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka.

Najatého vraha Treťjakova soudy potrestaly 22 lety vězení. Prvostupňový soud Soghojana a další čtyři muže již dvakrát osvobodil, odvolací soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek si pětice obžalovaných vyslechla až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Soghojan je podle policie "vorem v zakoně", tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám