Hlavní obsah

V případě loupeže ve zlatnictví padly jen tresty za podílnictví

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na 3,5 roku za mříže poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Jaroslava Šroma (23) za podílnictví v kauze loupežného přepadení zlatnictví v Olomouci. O půl roku méně vyfasoval za totéž jeho komplic Štefan Bohumel (25). Oběma přitom původně hrozilo až dvanáctileté vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaroslav Šrom (vpravo) a Štefan Bohumel (vlevo) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Loupež, ze které byli obžalováni, jim však KS neprokázal. Odsouzeni byli „jen“ za to, že vědomě prodávali šperky pocházející z loupeže.

„Lidsky se ztotožňujeme s obžalobou. Právně to však není možné. Nikdo obžalované jako pachatele neidentifikoval. Víme jen, že byli v kontaktu se šperky z loupeže a že k nim legitimním způsobem přijít nemohli. To důkazy potvrzují. Takové, které by prokazovaly, že zlatnictví přepadli právě oni, ale žádné nejsou,“ vysvětlil předseda senátu Vladimír Hendrych s tím, že v trestu KS zohlednil kriminální minulost obžalovaných.

„Ta Šromova je bohatší, proto dostal více,“ konstatoval Hendrych. Verdikt není pravomocný. Obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Masky King Konga

Loupež se odehrála loni 28. března. Dosud neznámí lupiči vešli po domluvě do prodejny zlatnictví ve Vídeňské ulici v Olomouci. Na obličejích měli masky King Konga a pod pohrůžkou, že použijí střelnou zbraň, donutili prodavačku, aby si v další místnosti lehla na zem.

Jeden při tom mířil revolverem na prodavačku a další ženu, která tam byla přítomna. Současně druhý odcizil z prodejní místnosti zlaté náramky a řetízky v hodnotě přesahující 2,4 miliónu korun. Pak z prodejny uprchli.

Bohumel a Šrom později část zboží prodali na Slovensku. Policisté je v dubnu zadrželi v Bratislavě. Část lupu stihli prodat ve slovenských zastavárnách, část policisté našli při domovních prohlídkách. Majitel zlatnictví dostal zpět šperky za 600 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám