Hlavní obsah

Manželé v Bohumíně dvacet let netušili, že mají na půdě důlní trhavinu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Nebezpečí hrozilo dvacet let manželům z Karvinska, kteří na začátku 90. let koupili rekreační dům v Bohumíně-Záblatí. Když se v neděli dopoledne rozhodli, že společně s vnukem udělají pořádek na půdě, objevili tam igelitovou tašku plnou důlní trhaviny a rozbušek. Na místě musel zasahovat policejní pyrotechnik.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Když majitelka domu předávala igelitovou tašku svému vnukovi, vůbec netušila, co se v ní skrývá. „Vnuk ale okamžitě informoval policii prostřednictvím tísňové linky, jelikož v neznámém obsahu rozpoznal trhavinu s rozbuškami, které naštěstí nebyly zasunuté v trhavině,“ uvedl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus.

Přivolaná policejní hlídka po zjištění, že se skutečně jedná o průmyslovou trhavinu, ihned uzavřela příjezdovou cestu a pro zachování bezpečnosti evakuovala dvě desítky lidí z okolních domů.

„Přivolaný policejní pyrotechnik potvrdil nález průmyslové důlní trhavinu o hmotnosti dva kilogramy s rozbuškami a dráty a provedl prohlídku prostor. Další výbušnina nebyla nalezena, a obyvatelé se tak mohli bezpečně vrátit do svých domovů,“ dodal mluvčí.

Problém ale nastal s převozem trhaviny. Na větší vzdálenost by byl nebezpečný, a proto pyrotechnik rozhodl o její likvidaci v okolí. „Jako vhodné místo bylo vybráno odkryté pole v městské části Bohumín-Kopytov, a tak odpoledne po neprodyšném uzavření prostoru byla trhavina zlikvidována. Odkud přesně pocházela a kdo a kdy ji na půdu donesl, policie prošetřuje,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám