Hlavní obsah

Krátery, střepiny a ohořelé stromy. Okolí muničního skladu připomíná bojiště

– Vrbětice
Právo, Jiří Růžička

Bezpilotní létající dron od nedělního rána znovu monitoruje epicentrum výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Záznamy ze vzduchu, pořízené dronem, záběry z kamery ve vrtulníku, ale i sobotní výprava expertů do okolí místa neštěstí však zatím nepřinesly žádnou informaci k objasnění osudu dvou pohřešovaných zaměstnanců skladu.

Foto: ČR Policie, ČTK

Okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku připomíná bojiště.

Článek

„Stále pohřešujeme dva muže ve věku 56 a 59 let,“ sdělila v neděli dopoledne mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková. Terén kolem místa výbuchu je uzavřený, střeží ho policie.

Brzy ráno se sem znovu vypravili pyrotechnici, kriminalisté a hasiči, aby za pomoci hasičského tanku, policejního obrněného vozu a další těžké techniky pokračovali v průzkumu. Terén tu místy připomíná bojiště. Z epicentra, skladu výbušnin, tlaková vlna rozmetala munici, která dál vybuchovala. Pyrotechnici tak při svém postupu nacházejí nevybuchlou munici, ale i střepiny, krátery, ohořelé porosty.

Postup brzdí obrovský žár

„Prohlídka nebezpečného terénu trvala v sobotu odpoledne asi čtyři hodiny, nyní pokračuje. Pyrotechniky zajímá zejména obsah jednotlivých budov rozmístěných v areálu a rozsah jejich poškození. Dostali se zatím do vzdálenosti tři sta metrů od epicentra výbuchu. Větší přiblížení prozatím kvůli stále vysokému žáru v požářišti nebylo možné,“ sdělila Kozumplíková.

Foto: Policie ČR

Postup pyrotechniků k epicentru výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku brzdí vysoký žár explozí a požárem zničené budovy.

Zřejmě se dá hovořit o štěstí, že část munice, kterou prvotní výbuch rozesel po okolí, nepronikla do dalších skladů.

K prvnímu velmi silnému výbuchu došlo ve skladu ve čtvrtek, další exploze následovaly ještě v noci a během dalších dnů a hodin. Pyrotechnici uvedli, že na místě se nachází veškeré druhy munice od pěchotní, přes munici do ručních protitankových zbraní, dělostřeleckou munici až po letecké pumy. Po některých zůstaly střepiny a krátery, jiné se ještě povalují nevybuchlé kolem epicentra. Nálezy munice vyvržené při explozi skladu hlásili pyrotechnici až ze vzdálenosti 800 metů od epicentra.

Informace, že dva zaměstnanci skladu jsou stále pohřešovaní, budí mezi obyvateli okolních obcí chmury. V prvních zprávách o výbuchu policie uváděla, že se u skladu pohybovalo v kritickou dobu pět lidí, třem se podařilo z místa dostat do bezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám