Hlavní obsah

Do míst výbuchu skladu munice míří obrněná kolona

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Kolona složená z policistů a pyrotechniků, hasičského tanku a policejního obrněného vozidla vyrazila v sobotu k troskám explozemi a požárem zničeného muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. K výbuchům a požáru tam došlo ve čtvrtek, další den a noc se výbuchy ozývaly znovu. Dva zaměstnanci skladu jsou stále nezvěstní.

Foto: Foto HZS Zlínského kraje

Do míst výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku míří pyrotechnici zaštítění hasičským tankem a obrněnými transportéry Police ČR.

Článek

„Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření a s využitím prostředků, které mají ochránit zasahující experty, se tým vydá do oblasti, kde došlo k explozi. Pyrotechnici začnou prozkoumávat prostranství od míst, kde se nachází nejmenší množství rozházených výbušnin,“ informovala Právo mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková. Výbuch zazněl z místa neštěstí ještě v noci na sobotu. Před zásahem lidí provedou specialisté průzkum bezpilotními drony.

„Postupně budou prověřovat tři desítky budov nacházejících se v areálu a zjišťovat rozsah jejich poškození. Převozu schopnou munici odvezou pyrotechnici ke zničení do vojenských prostorů. Nebezpečné výbušniny budou likvidovat přímo na místě,“ uvedla mluvčí.

Prostor bude nepřístupný ještě několik týdnů

„Dá se předpokládat, že bude trvat týdny, než bude prostor tak bezpečný, aby se v něm mohli pohybovat týmy, které budou dělat samotné ohledání místa,“ uvedl vedoucí policejního týmu pyrotechniků Milan Doleček.

Ještě v pátek žhnulo epicentrum výbuchu velkým žárem, což zvyšovalo nebezpečí dalších nekontrolovaných explozí. „Všude se zde nachází veškeré druhy munice od pěchotní, přes munici do ručních protitankových zbraní, dělostřeleckou munici až po letecké pumy,“ doplnil Doleček.

Foto: ČR Policie, ČTK

Z muničního skladu ve Vrběticícse v noci na pátek ozvaly další dva výbuchy. Pyrotechnici se na místo zatím nedostali. Je tam spousta nevybuchlé munice, která ještě nevychladla. Pohled na místo z policejního vrtulníku.

Pyrotechnici musejí brát ohledy také na to, že v lokalitě se nenachází jen vybuchlý muniční sklad, ale také další budovy, v nichž je skladována munice. „Objektů, v nichž se nachází velké množství munice, je tam desítka. Ve všech těch skladech se munice stále nachází a je velké riziko, že by při rozletu nevybuchlé munice mohlo dojít k jejímu průniku do těchto skladových prostor. Musíme nejdříve ověřit, zda toto riziko nehrozí,“ popsal Doleček. Jeho slova potvrzují nálezy munice, kterou exploze skladu rozmetala až do vzdálenosti 800 metů od epicentra. Pyrotechnici zdůraznili, že obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí, pokud budou dodržovat pokyny policie a zákaz vstupu do vymezeného koridoru.

Policejní mluvčí potvrdila, že rodiny pohřešovaných mužů ve věku 56 a 59 let byly o situaci vyrozuměny a byla jim nabídnuta pomoc psychologů.

Pro obyvatele a všechny, kteří mají k případu sdělení, je v provozu speciální telefonická linka 974 666 555. „Lidé se mohou na policisty obracet se svými dotazy, oznámením poškozených budov, případně při nálezu podezřelého předmětu v místech blízkých explozi,“ dodala Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám