Hlavní obsah

Byl to hrdina, řekl o ubodaném chlapci oceněný policejní vyjednavač

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní vyjednavač Petr Gruber, který při úterním zásahu v hotelové škole ve Žďáru nad Sázavou zachránil život pobodané dívce, byl ve čtvrtek narychlo oceněn v rámci každoroční akce Policista roku medailí Za statečnost. Vyjednavač po převzetí ocenění vyjádřil rodině chlapce soustrast a označil ho za hrdinu.

Oceněný policejní vyjednavač označil ubodaného hocha za hrdinuVideo: Novinky

 
Článek

Akce Policista roku je plánovaná dlouhodobě a jsou na ní oceňováni policisté za činy vykonané v předcházejícím roce, vyznamenání vyjednavače ze Žďáru tak bylo na program doplněno na poslední chvíli. Medaili Za statečnost Gruberovi předali policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec.

Do detailů nechtěl zacházet

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Toho ocenění si vážím, ale beru to jako uznání práce i mých kolegů,“ řekl k tomu Gruber. Co přesně se na místě dělo, ale nechtěl detailně popisovat s ohledem na probíhající vyšetřování.

„Bylo to výjimečné tím, že tam bylo úmrtí mladého člověka a zranění dalších dívky bezprostředně ohrožené na životě, kterou jsme potřebovali dostat z toho prostoru a nechat ji odborně ošetřit,“ řekl Gruber, který jako policejní vyjednavač působí od roku 2003.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní vyjednavač Petr Gruber

Oceněný policista také připomněl hrdinství zesnulého šestnáctiletého chlapce, který zachránil první napadenou dívku. Podle něj na svého syna může být jeho rodina hrdá. „Byl to hrdina, člověk, který šel opravdu pomoct, těch lidí je dneska strašně málo,“ řekl.

Gruber poté policejní špičky vyzval k uctění jeho památky minutou ticha.

Nabídl se jako rukojmí

Vyjednavač podle vyjádření vedení policie v kraji Vysočina nabídl duševně nemocné šestadvacetileté ženě v úterý sám sebe jako rukojmí místo zraněné sedmnáctileté dívky.

Nevlastní otec útočnice ze Žďáru si říká o 100 tisíc korunVideo: Právo

„Domluvil se s útočnicí na jejím ošetření a vyměnil se s ní. Když vyjednal přístup záchranářů, byla žena zadržena,“ popsal situaci na čtvrteční tiskové konferenci šéf krajské kriminálky Pavel Kubiš s tím, že svým činem vyjednavač zachránil dívce život.

Náměstek krajského policejního ředitele Pavel Peňáz v této souvislosti dodal, že z pohledu vyjednavače nastala velmi nestandardní situace, která si vyžádala nestandardní řešení. „Jeho zranění si vyžádá několik dnů pracovní neschopnosti,“ uvedl Peňáz. Podle něj se zatím policejní vyjednavači na Vysočině s podobným případem nesetkali.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Studenti odcházejí ze školy, kde zaútočila žena z Ostravska na studenty.

Hrozí jí až výjimečný trest

K útoku ve žďárské střední škole obchodní došlo v úterý kolem 07.30. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se rozhodl bránit 16letý chlapec. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Následně se útočnice vrhla na druhou dívku, které pomohl vyjednavač, jenž se nechal vyměnit za rukojmí. Policista utrpěl zranění na hlavě ve chvíli, kdy ženu člen zásahové jednotky zneškodnil taserem. [celá zpráva]

Jihlavský soud ve středu rozhodl uvalit na ni vazbu. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám