Hlavní obsah

Výbuchy zničily muniční sklad na Zlínsku, hasiči museli pryč

Právo, jr, dan
Vlachovice
Aktualizováno

Série výbuchů značné razance doprovázela požár skladu s municí ve Vrběticích, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Je to objekt Vojenského technického ústavu, který si pronajala firma IMEX Group. Výbuch muniční sklad zcela zničil.

Foto: Novinky

Policie uzavřela okolí skladu.

Článek

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) kolem poledne informoval, že se žádní lidé nepohřešují, před 14. hodinou ale své tvrzení opravil. „Záchranáři pohřešují dva lidi,“ sdělil Právu Mišák (ČSSD).

„Právě nyní vzlétá znovu policejní vrtulník s termovizí na průzkum,“ referovala v 17 hodin policejní mluvčí Monika Kozumplíková. „Dva lidé se stále pohřešují. Na požářiště nelze vstoupit, stále je všechno žhavé a doutná i hoří. Další postup bude záležet na rozhodnutí policejních pyrotechniků, protože se zde nachází ještě množství munice, které je třeba zlikvidovat,“ uvedla Kozumplíková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na místo míří tank z Hlučína

Mluvčí hasičů zlínského Libor Netopil v podvečer informoval Právo o tom, že na místo exploze míří také speciální hasičský tank z Hlučína.

„Má poskytnout asistenci pyrotechnikům, kteří nyní na místě rozhodují o dalším postupu a pomoci s dohašováním. Také jim zajistí pancéřovou ochranu. Jeho výhodou je, že může být řízen dálkově,“ sdělil Netopil.

Hasiči i policisté důrazně varovali obyvatele v okolí, aby se nesnažili proniknout do bezpečnostního koridoru v okolí vybuchlého skladu. „Mohlo se také stát, že výbuchy vyvrhly do okolí nějakou munici. Velmi naléhavě apelujeme na lidi, aby v případě jakýchkoli nálezů na nic nesahali a hned kontaktovali policii, která je na místě,“ upozornil Netopil.

Hasiči odhadují, že zásah na místě bude trvat několik dnů.

Pěchotní a dělostřelecká munice

Ve skladu byla podle Netopila pěchotní a dělostřelecká munice. Hasiči proto vyhlásili zvláštní a nejvyšší stupeň požárního poplachu.

„Na střeše objektu o rozměrech asi 50 krát 15 metrů byly při příjezdu jednotek plameny. Zevnitř se ozývaly výbuchy, které objekt zcela zničily. Jednotky byly staženy na okraj areálu,” popsal Netopil. Na místě je asi desítka jednotek profesionálů i dobrovolníků.

Foto: Čtenářka Novinek

Ve čtyři kilometry vzdáleném Slavičíně vyfotila mrak po výbuchu ve Vlachovicích jedna z místních obyvatelek.

„Na místě máme krizový štáb, ale hasiči dovnitř nikoho nepustí. Výbuchy byly slyšet již kolem půl jedenácté dopoledne, nevíme, co vybuchuje,“ řekl starosta nedalekých Valašských Klobouk Dalibor Maniš s tím, že výbuchy byly slyšet až ve městě.

„Obyvatele města jsme o situaci informovali, zatím nebylo třeba činit další opatření,“ uvedl Maniš. Doplnil, že v pohotovosti jsou krizové štáby v celém okolí, včetně zlínského hejtmanství.

Na místo byl povolán vojenský vrtulník, aby zmonitoroval situaci, a také vojenská policie, aby posílila republikové policisty a pomohla prostor uzavřít, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám