Hlavní obsah

Duševně nemocný muž dostal za vraždu matky své přítelkyně 17 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Tomáš Dubský (47) byl ve středu odsouzen pražským městským soudem k sedmnácti rokům vězení za vraždu a těžké ublížení na zdraví. Dubský před čtyřmi lety ubodal matku své přítelkyně, podle znalců trpěl bludem, že jej chce zabít. Dceru zavražděné pak několikrát řízl nožem do obličeje, prý aby se nelíbila ostatním. Verdikt není pravomocný.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dubský se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, stejně jako celého hlavního líčení. V současné době se léčí v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.

Předsedkyně senátu soudu Silvie Slepičková řekla, že o vině ani o surovosti útoku neměl soud pochyby. „Kromě jeho doznání obžalovaného usvědčila i jeho přítelkyně,” prohlásila Slepičková s tím, že nebyl důvod její výpovědi nevěřit.

Podle soudu byl Dubského útok ne připravovaný, ale jednoznačný a cílený. „Poté, co oběť několikrát uhodil do obličeje, vyhledal v kuchyni nůž. Nešlo přitom o žádnou kudličku, rybičku, ale velký kuchyňský nůž,” uvedla Slepičková.

Znalci uvedli, že při útoku nebyl Dubský zcela příčetný, podle soudu si ale zmenšenou příčetnost způsobil sám návykovými látkami. To vedlo Slepičkovou i k okomentování Dubského přístupu k jeho zdravotnímu stavu. „Zhruba týden před činem držel obžalovaný v ruce doporučující dopis na psychiatrii. Místo toho šel za jiným lékařem a domlouval si s ním předepsání dalších a dalších léků,” popsala Slepičková.

Soud poslal Dubského do věznice se zvýšenou ostrahou a zároveň mu nařídil ústavní ochrannou léčbu. Dubského obhájkyně se na místě odvolala, případ se tak dostane k Vrchnímu soudu v Praze.

Soud dal na státní zástupkyni

Pro státní zástupkyni Taťánu Zmatlíkovou jde celkem o jasný případ, Dubský se koneckonců sám k činu doznal. Zmatlíková pouze chtěla ve své závěrečné řeči překvalifikovat čin vraždy, z kterého jej prvně obžalovala, na vraždu zvlášť surovou a trýznivou. „S ohledem na to, že i podle znalce šlo o surové napadení, chtěla bych změnit kvalifikaci trestného činu. Obžalovaný Dubský oběť nejprve atakoval pěstmi do obličeje, až poté ji napadl nožem. Žena vše vnímala při plném vědomí, přičemž smrt nastala až po patnácti minutách,“ řekla Zmatlíková a navrhla pro Dubského trest při dolní hranici trestní sazby ve věznici s ostrahou a ústavní ochranné léčení.

Dubského obhájkyně Dagmar Rezková Dřímalová s překvalifikováním činu nesouhlasila, protože pak by se podle ní dala každá vražda kvalifikovat jako surová nebo trýznivá. S obžalobou se ztotožnila v druhém případě, tedy těžkého ublížení na zdraví. Dubského nicméně navrhla zprostit obžaloby, kvůli tomu, že podle znalců nebyl při svém jednání zcela při smyslech.

Dubský trpěl psychózou

Soud si kvůli rozporným znaleckým posudkům nechal vypracovat posudek ze znaleckého ústavu při 1. Lékařské fakultě v Praze. Karel Hynek z oboru psychiatrie potvrdil, že Dubský byl v době vraždy duševně nemocný. „V době spáchání trestného činu trpěl závažnou psychickou atakou, vyvolané v závislosti na návykových látkách a psychofarmakách,“ uvedl ve středu před soudem Hynek. Připustil, že Dubský mohl být závislý na pervitinu, ale byl to především neurol, na který si kvůli svým předchozím depresím a úzkostným stavům vypěstoval návyk.

„Rozvinula se u něj panická psychická porucha a zejména paranoidní toxická psychóza. Ta se projevovala paranoiditou vůči tchyni, což byla přímá souvislost s její vraždou. On trpěl bludem, že ho chce tchyně připravit o život,“ pokračoval Hynek, podle kterého byly Dubského rozpoznávací a ovládací schopnosti téměř vymizelé.

Dcera si myslela, že vaří rajskou

Dubský na ženy zaútočil v květnu 2010 v Praze. Se svojí přítelkyní (39) se přestěhovali k její osmapadesátileté matce do bytu na Praze 10 ze Žižkova, kde měli podle Dubského nainstalované odposlechy a těžko se jim tam dýchalo. U matky Dubského přítelkyně to ale nebylo o nic lepší. Dubský měl za to, že v bytě o patro výš je pervitinová varna, matka přítelkyně prodává drogy a že mu povlečení vymáchali v pervitinovém roztoku.

Hádky s ženou se stupňovaly, až došlo k tragickému činu. Nejprve Dubský napadl matku své přítelkyně a ubodal ji k smrti. Zasadil jí osm ran nožem do krku, z nichž dvě rány pronikly až ke kořenu jazyka.

Pak počkal, až do bytu přišla jeho přítelkyně, kterou vzápětí tahal po bytě, mlátil ji, škrtil a nakonec pořezal v obličeji, prý aby se nelíbila dalším mužům. Když ji nechal být, zavolala policii, načež Dubský z bytu odešel.

Jeho přítelkyně vypověděla, že když přišla do bytu, spatřila Dubského s nožem, který měl červené ostří, měla za to, že vaří rajskou omáčku. Až potom zjistila, že její matka je po smrti. Žena dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou a má strach začít nový vztah.

Dubského pak buď trápily výčitky svědomí, nebo jednal ryze účelově. Podle svých slov si měl půjčit žebřík, aby se mohl oběsit nebo si vykopat hrob, lehnout si do něj a začít se zasypávat hlínou. Nic z toho ale nebylo potvrzeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám