Hlavní obsah

Schizofreničku, která ve Žďáru ubodala studenta, mohou opět uznat za nepříčetnou

Právo, Novinky, jt, pko
Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Šestadvacetiletá schizofrenička, kterou policie zadržela ve škole po útoku na studenty, při výslechu vypovídá. Zdroj deníku Právo ale uvedl, že může být opět prohlášena za nepříčetnou. Její trestní stíhání by se pak zastavilo.

Foto: Jana Pechová, Právo

Mladá dívka truchlí u pietního místa před školou.

Článek

Zadržená žena podle informací Práva ze zdrojů blízkých vyšetřování s policisty v rámci možností spolupracuje. „Zatím vypovídá,“ řekl zdroj. Zároveň ale dodal, že policie počítá s možností, že kvůli diagnostikované schizofrenii bude žena stejně jako v předchozím případě před dvěma lety uznána znalci za nepříčetnou.

Při obdobných případech přistupují kriminalisté k zadrženým standardním způsobem až do doby, než znalec prohlásí podezřelého za nepříčetného. V této souvislosti se posuzuje, zda má podezřelý zachovány rozpoznávací a ovládací schopnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jana Pechová, Právo

Lidé před školou zapalují svíčky

Podle jiných zdrojů by žena v případě, že o vazbu nebude požádáno, mohla skončit na střeženém úseku psychiatrické léčebny. Pokud by ji znalci uznali nepříčetnou, mohla by zůstat až do konce života v detenčním ústavu.

„Zatím jsme nedostali žádný podnět vztahující se k tomuto případu,“ konstatoval předseda Okresního soudu v Jihlavě Vladimír Sova. Nelze podle něj vyloučit, že státní zástupce podá návrh na vzetí do vazby v odpoledních hodinách.

Další posudky byly zbytečné 

Podrobnosti o postupu státního zastupitelství zatím nechtěl specifikovat ani jeho mluvčí Hynek Olma s tím, že bližší informace by mohly být k dispozici právě ve středu odpoledne.

Podle informací Práva postupoval Okresní soud v Opavě standardně, když ženu propustil na základě informací od lékařů. „V tomto případě by byl další znalecký posudek asi zbytečný, protože i znalci by vycházeli z dokumentace, kterou by jim předložila léčebna,“ upozornil zdroj.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Policisté před střední školou, kde žena útočila.

K útoku ve střední škole obchodní došlo v úterý kolem 7.30. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se rozhodl bránit 16letý chlapec. Ten na následky bodných zranění zemřel. Následně se vrhla na druhou dívku, které pomohl vyjednavač, jenž se nechal vyměnit za rukojmí. Policista utrpěl zranění na hlavě ve chvíli, kdy útočnici člen zásahové jednotky zneškodnil taserem. [celá zpráva]

Vyjednavač měl nůž na krku 

Role policejního vyjednavače byla podle zdrojů Práva blízkých vyšetřování zásadnější, než se dosud zdálo. „On se v podstatě nechal vyměnit za tu dívku, doslova nůž na krku pak měl místo ní on,“ řekl Právu zdroj. Zároveň dodal, že touto akcí vyjednavač také umožnil zneškodnění útočící ženy, protože na chvíli odlákal její pozornost.

Policejní mluvčí k vražednému útoku na žďárské střední škole Video: Česká televize ČT24

Mladík, který se zastal napadené spolužačky, byl podle studentů třídní bavič. Studoval druhým rokem obor kuchař a často sportoval. Jeho otec v reakci na neštěstí vzkázal, že pachatelce přeje elektrické křeslo.

Mluvčí policie Dana Čírtková v úterý pozdě odpoledne potvrdila, že žena napadla také vychovatelku v květnu 2012, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrie Ivan Drábek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám