Hlavní obsah

Smutné vyučování ve Žďáru: Studentům pomáhají psychologové

Právo, Novinky, ČTK, ok, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Ve středu se Žďár nad Sázavou probudil do mlhavého rána. Počasí přesně odpovídalo náladě, která zejména kolem Školy obchodní a služeb panuje od tragické středy, kdy po útoku duševně nemocné ženy zemřel 16letý Petr. Spolužáci do školy ve středu přišli hlavně kvůli němu.

Foto: Jana Pechová, Právo

Ubodanému mladíkovi zapalují jeho známí svíčky a posílají vzkazy.

Článek

„Jsme ve třídách, v každé je policejní psycholog a mluví s námi,“ popsala Právu výjimečné vyučování jedna z trojice dívek, které o přestávce vyšly ze školní budovy a zastavily se u pietního místa se svíčkami a květinami.

Foto: Jana Pechová, Právo

Mladá dívka truchlí u pietního místa před školou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plácek u zdi, v těsném sousedství vchodu do šaten, kudy se žena nejspíš do budovy dostala, slouží jako místo k zastavení nejen žákům školy. Během krátké chvíle se tu vystřídala řada kolemjdoucích, kteří by za jiných okolností volili úplně jinou trasu.

„Čirou náhodou jsem chlapce poznala před měsícem,“ říká mladá maminka s kočárkem a upřesňuje, že šlo o syna její kolegyně. „Co o něm říct? Usměvavý, hezký, samá radost. Život před sebou,“ popisuje a oči jí vlhnou. „Taková zrůda neměla opustit léčebnu, někdo musel pochybit. Copak se u nás vždycky musí stát něco tak strašného, aby se začala situace řešit?“ dodala žena.

Do školy přišli téměř všichni

Kritikou nešetřil ani starší pán, kterého svíčky a Petrova fotografie přiměly se zastavit, slézt z kola a na chvíli mlčky postát. „Moje dcera se zná s Petrovým tatínkem. Jsou to strašně fajn lidi, kluka měli jediného,“ povzdechl si. „Takový sportovec to byl. Bydlím tady kousek a oni s kamarády za naším barákem dělali salta, celá parta tam chodila... mám ho před očima...,“ poznamenal. A rozzlobeně dodal: „Taková zrůda. Měli ji zastřelit a nepárat se s ní,“ prohlásil.

Foto: Jana Pechová, Právo

Lidé před školou zapalují svíčky

Navzdory předpokladu mnohých, že se ve středu, tedy den po útoku, do školy dostaví málokdo, přišli téměř všichni. „Přišli jsme se hlavně rozloučit s Petrem,“ říká další z dívek a vzápětí obejme kamaráda, který stejně jako všichni ostatní přišel na místo se stejným úmyslem.

Foto: Jana Pechová, Právo

U vchodu do školy oznamuje tragédii černý prapor

U vchodu do školy oznamuje tragédii i černý prapor. Každou chvíli projede policejní vůz.

„Nebezpečí už nehrozí, pachatelka je zadržena, ale vyšší výskyt policejních hlídek jsme zorganizovali z preventivních důvodů, aby se situace uklidnila,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Studentka je ve stabilizovaném stavu

Studentka s vážným bodným zraněním, která byla v úterý operována, je podle mluvčího novoměstské nemocnice Romana Kratochvíla ve stabilizovaném stavu.

„Dnes by měla být přeložena z jednotky intenzivní péče na normální lůžko,” řekl mluvčí. Policista s řezným zraněním na hlavě bude podle něj ve středu z nemocnice propuštěn.

Ve Žďáru nad Sázavou zasahovala i policejní jednotka z elektrárnyVideo: Česká televize ČT24

K útoku ve střední škole obchodní došlo v úterý kolem 7.30 hod. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se rozhodl bránit 16letý chlapec. Ten na následky bodných zranění zemřel. Následně se vrhla na druhou dívku, které pomohl vyjednavač, jenž se nechal vyměnit za rukojmí. Policista utrpěl zranění na hlavě ve chvíli, kdy ji člen zásahové jednotky zneškodnil taserem.

Ministr si pozval ředitele léčebny 

Mladík, který se zastal napadené spolužačky, byl podle studentů třídní bavič. Studoval druhým rokem obor kuchař a často sportoval. Jeho otec v reakci na neštěstí vzkázal, že pachatelce přeje elektrické křeslo. [celá zpráva]

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Studenti odcházejí ze školy, kde zaútočila žena z Ostravska na studenty.

Mluvčí policie Dana Čírtková v úterý pozdě odpoledne potvrdila, že žena napadla také vychovatelku v květnu 2012, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně. [celá zpráva]

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se podivil postupu zdravotníků i soudu a na středu si pozval ředitele opavské léčebny Ivana Drábka. Ten po schůzce na funkci ředitele rezignoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám