Hlavní obsah

Čtvrtníček a Potměšil dostali za natáčení pro Konto Bariéry podmínky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osmiměsíčním podmínečným trestem pro Petra Čtvrtníčka (50) a Jana Potměšila (48) ohodnotil natáčení klipu pro Konto Bariéry Obvodní soud pro Prahu 6. Herci převlečení za policisty, na vozíčku a o berlích zastavovali řidiče a na skrytou kameru natáčeli jejich reakce. Jeden muž při „kontrole” dostal infarkt. Čtvrtníček tresty označil jako volňásky do kriminálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Článek

Verdikt je zatím nepravomocný, Petr Čtvrtníček se na místě odvolal, ostatní si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Soudkyně Markéta Binderová herce potrestala za přisvojení pravomoci úřadu a osmiměsíční trest označila za výchovný. „Oba obžalovaní jednali jako policisté, tedy vykonávali pravomoci policistů. Nezáleží, k jakému účelu si člověk pravomoci přisvojí, záleží na tom, že jedná jako úřad,” komentovala svoje rozhodnutí Binderová, která další dva obžalované, režiséra klipu Tomáše Svobodu a produkčního Jiřího Kounického, zprostila obžaloby. „K poškození cizích práv nedošlo, nedá se to kvalifikovat jako vážná újma na právech,” dodala Binderová

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Já a Honza Potměšil jsme jako herci vinni a dostali jsme vlastně osmnáctiměsíční volňásky do kriminálu,” řekl novinářům po rozsudku Čtvrtníček. „Chci vzkázat kolegům hercům, aby si na natáčení brali právního poradce, aby nedošlo k tomu, k čemu došlo tady,” dodal herec. Svého jednání prý nelituje. „Je mi líto toho pána, že se mu udělalo špatně, ale dostal se z toho, což je dobře. Nezbývá nám s Honzíkem (Potměšilem) než žalovat Českou televizi, která nás do toho uvrhla,” zakončil rozhovor Čtvrtníček.

Scénář schválila Česká televize

Státní zástupce Ladislav Malovec ve své řeči podotkl, že skutková zjištění, která padla při hlavním líčení, odpovídají obžalobě. „Občan, který je kontrolován policistou, nemá právo zkoumat, jestli je pravý, nebo ne,” řekl státní zástupce a zdůraznil, že tím došlo k porušení důvěryhodnosti české policie.

To advokát Tomáš Sokol, který v případu zastupuje Potměšila, režiséra klipu Tomáše Svobodu a produkčního Jiřího Kounického, hned zkraje navrhl všechny obviněné zprostit obžaloby. „Označení auta a uniformy stačily na to, aby vzbudily dojem reálnosti. Otázka je, zda to stačilo k naplnění trestného činu. Skutek, tak jak je popsán v obžalobě, se nestal. Nikdo neměl úmysl poškozovat cizí práva,” uvedl Sokol.

Navíc je podle něj z přehrávaného záznamu natáčení vidět, že trvalo asi tři minuty, než se poškozený muž začal smát, když mu došlo, oč běží. „Možná byl omezen v pohybu autem na tři minuty, ale možná mu to zachránilo život a i někomu jinému,” pronesl Sokol s tím, že muž mohl dostat infarkt později za jízdy, s tragičtějšími následky.

Sokol by celý případ označil maximálně za přestupek, který by se dal vyřešit pokutou. „Otázkou je pokutou komu? Když scénář byl schválen Českou televizí, která je tím za to odpovědná,” ptal se Sokol. Podle Sokola obžalovaní herci pouze plnili smlouvu, kterou podepsali s ČT.

„Doufám, že soud rozhodne tak, aby herci, kteří uzavřou smlouvu s televizí a chtějí vykonávat svoji práci, nemuseli chodit do kostymérny nebo na plac s právníkem nebo soudním znalcem. To je vše, co jsem k tomu chtěl říct,” pronesl na konec jednání Čtvrtníček, který se dostavil jako jediný z obžalovaných, ostatní se omluvili.

Poškozeného rozčílila skrytá kamera

Jako svědkyně obžaloby vypovídala v úterý před soudem Andrea Zoulová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie, které se ozvala produkce, že by chtěli natáčet tento klip na Konto bariéry.

„Požádali nás o spolupráci, kdy by policisté lidi zastavovali a herci to s nimi pak 'řešili'. Vysvětlila jsem jim, že taková spolupráce není možná. Není vhodné, aby se za policisty vydávali herci, notabene pan Potměšil, který je na vozíku. Snižovalo by to důstojnost povolání. Čímž nechci snižovat důstojnost vozíčkářů,“ vypověděla Zoulová před soudem. „Upozornila jsem je na to, že uvádění občanů v omyl tímto způsobem je nevhodné,“ dodala Zoulová.

Poté soudkyně Binderová přečetla výpověď poškozeného muže na policii. „Byl jsem zastaven uniformovaným policistou, už si nepamatuji jakým pokynem. Vystoupil jsem z auta a čekal. Z policejního auta strašně dlouho vystupoval policista na vozíku. Chvíli jsem se s jedním policistou dohadoval, ale nejvíc mě v ten okamžik rozčílilo, když jsem zjistil, že se jedná o skrytou kameru. Pan Čtvrtníček mi pak dával napít a pak už si toho moc nepamatuji, až když jsem se potom probral v nemocnici,“ uvedl poškozený.

Na dotaz vyšetřujícího policisty, jestli mu nepřišlo zvláštní, že je přítomen i policista na invalidním vozíku, odpověděl, že mu to divné bylo. „I když v dnešní době, kdy se po zaměstnavateli požaduje zaměstnávat invalidní lidi, jsem to považoval za normální,“ připustil muž.

Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil jako policisté v klipu Konta BariéryVideo: Česká televize

Klip na podporu Konta Bariéry se natáčel v létě 2012 v pražské Papírenské ulici. Čtvrtníček a Potměšil byli oblečení do policejních uniforem a zastavovali řidiče, kteří si mysleli, že jde o skutečnou silniční kontrolu. Herci se jim po chvíli představili a zeptali se, jestli nechtějí přispět na Konto Bariéry. Natáčení se zúčastnil i – dnes již zesnulý – herec Jan Kašpar, který byl stejně jako Potměšil upoután na invalidní vozík.

Za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadů soud už všem uložil ve zkráceném řízení tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. Obhájci ale podali proti rozhodnutí odpor, a soud tak nařídil hlavní líčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám