Hlavní obsah

Soud osvobodil členy údajného pervitinového gangu

Novinky, bad
Praha

Pětici mužů, obviněných z výroby a prodeje drog, v pondělí Vrchní soud v Praze definitivně zprostil obžaloby. Potvrdil tím březnový rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, který pro nedostatek důkazů propustil muže na svobodu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Krajský soud hodnotil důkazy individuálně a i v souvislostech správně a způsobem odpovídajícím zákonu,” odůvodnil rozhodnutí předseda soudního senátu Lubomír Klimáček. Odvolání státního zastupitelství proto zamítl jako nedůvodné.

Právě s hodnocením důkazů byl podle státního zastupitelství problém. „Kdyby krajský soud postupoval správně, tak by nemohl dospět k takovému mylnému závěru. Důkazní prostředky nebyly hodnoceny objektivně a byly vytržené z kontextu,” uvedla v odvolání státní zástupkyně.

Obhájci obviněných mužů, kteří požádali o jednání v jejich nepřítomnosti, se k odvolání vyjádřili v podstatě shodně a navrhli odvolání zamítnout jako nedůvodné. „Krajský soud rozhodoval správně a logicky,” shrnula advokátka Lucie Kýčková.

Kromě výpovědi nebyly důkazy

Tři muži z Česka, jeden Makedonec a jeden původem z Kosova byli obžalováni z toho, že mezi lety 2009 a 2012 vyráběli a prodávali pervitin na severu Čech, především v Teplicích a Ústí nad Labem.

Podle spolupracujícího svědka skupina nakupovala pervitin také od místní vietnamské komunity. Během šesti měsíců roku 2012 měli nakoupit až čtyři kilogramy pervitinu za více než 1,5 miliónu korun.

Na konci března je ústecký soud osvobodil a propustil z vazby. „Obžalovaní byli zproštěni obvinění, protože kromě výpovědi svědka neexistuje žádný důkaz, že by se dopouštěli trestné činnosti jako členové vysoce konspirativně vedené skupiny. Chyběly důkazy podporující to, co svědek řekl, jako drogová laboratoř, nebyly objeveny žádné drogy, nejsou ani žádní svědci, kteří by potvrdili prodej drogy. Nebyl zadokumentován ani jeden případ prodeje," uvedl Ondřej Peřich, předseda ústeckého krajského soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám