Hlavní obsah

Vzali nám mobily a jeli jsme neznámo kam, řekl o schůzce s Dalíkem rakouský manažer

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schůzky týkající se projektu nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu mezi zástupci jejich výrobce a české strany byly organizovány konspirativně. Manažeři rakouské zbrojovky museli odevzdat mobilní telefony a nevěděli dopředu, kam vlastně jedou. Ve své výpovědi před soudem to v pondělí uvedl klíčový svědek v kauze a bývalý projektový manažer firmy Steyr Stephan Szücs, podle kterého si na jednom z jednání řekl Marek Dalík o téměř půlmiliardový úplatek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lobbista Marek Dalík u soudu

Článek

Szücs vypovídá před soudem prostřednictvím videokonference z Vídně, soudkyně klade otázky přes tlumočnici a kamery.

Rakouský manažer přitom připomněl, že schůzky v Brně a posléze v Praze konané v závěru roku 2007 byly z několika důvodů nestandardní.

„Přijeli jsme na smluvené místo v Brně po vlastní ose, ale pak jsme museli odevzdat své mobilní telefony a na místo jednání jsme byli odvezeni. Bylo to nepříjemné, nevěděli jsme, kam jedeme, a neměli jsme žádné komunikační prostředky,“ vypověděl u soudu Szücs.

Řekl, že pro další pokračování projektu bude nutné uhradit třikrát šest miliónů eur.
svědek k Dalíkovi

Podle něj to byl slovenský lobbista Miroslav Výboh, kdo je na schůzku odvezl. Za českou stranu se jednání účastnil tehdejší náměstek ministryně obrany za ODS Martin Barták a právě Dalík. Ten podle Szücse působil spíš jako posluchač a do debaty se nezapojoval. Představil ho prý Barták, ale proč konkrétně a z jakého titulu na jednání blízký přítel premiéra byl, to vysvětleno nebylo.

Szücs také potvrdil svou dřívější výpověď, podle které si Dalík řekl o peníze na druhé schůzce v Praze. „Řekl, že pro další pokračování projektu bude nutné uhradit třikrát šest miliónů eur,“ dosvědčil rakouský manažer přes videokonferenci.

S Dalíkem mezi čtyřma očima

Jednání se v restauraci U Malířů v centru Prahy za výrobce pandurů kromě Szücse účastnil někdejší diplomat a poradce Steyru Victor Jackovich a další manažer společnosti John Ulrich. Všechny tři na smluvené schůzce v hotelu Hilton podle Szücse vyzvedl právě Dalík a následně je odvezl na skutečné místo setkání.

Dalík podle něj žádost o úplatek pronesl poté, co Barták požádal Ulricha o krátký rozhovor mezi čtyřma očima. „Posléze mi kolega sdělil, že ten rozhovor byl v podstatě nevýznamný,“ řekl Szücs s tím, že od stolu se vzdálili zhruba na deset minut.

„Pan Jackovich se ptal, zda pan Dalík vykonává nějakou významnou funkci, ale to pan Dalík popřel,“ poznamenal k tomu Szücs a doplnil, že na další otázky Dalík pouze opětovně zmiňoval nutnost platby. „Snažil jsem se to ukončit, bylo mi to nanejvýš nepříjemné,“ vysvětlil Szücs.

Na schůzkách se podle něj debatovalo o možné redukci celého projektu. „Bylo nám řečeno, že si Česko nemůže nebo nechce projekt v původním rozsahu dovolit," řekl Szücs. Česko nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat jen 107. Szücs uvedl, že vedení společnosti jakékoliv platby razantně odmítlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám