Hlavní obsah

Mladík, který zavraždil muže kopem do hlavy, vyfasoval 13 let

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Na třináct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Víta Böhma (19) z Libiny na Šumpersku za to, že kopem do hlavy zavraždil třiatřicetiletého muže. Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Vít Böhm u olomouckého krajského soudu.

Článek

Böhm u soudu konflikt sice připustil, zároveň ale uvedl, že neví, zda vraždil. Hájil se tím, že si po požití alkoholu v kombinaci s lékem na nic nepamatuje. Také zdůraznil, že ať se stalo cokoliv, usmrtit nikoho nechtěl.

Soud však jeho verzi neuvěřil. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že útok vedl právě Böhm. Šlo zcela jistě o úmysl. Útočil s rozmyslem, navíc proti bezvládné osobě. S něčím tak zákeřným, zbabělým se setkáváme jen zřídka. Třináctiletý trest tomu plně odpovídá. Polehčující okolnosti totiž kromě toho, že je blízko věku mladistvému, což jsme zohlednili, žádné nejsou. Nedoznal se, v minulosti již byl soudně trestán, navíc vraždil, když byl v podmínce,“ řekl k verdiktu předseda senátu Vladimír Hendrych.

Případ se odehrál letos 11. ledna na prostranství před domem v Libině. Böhm se tam po předchozím požití alkoholických nápojů a tablety léku Xanax nejprve dostal do slovní a poté i fyzické potyčky s poškozeným.

Z místa nejprve odešel, po krátké době se ale vrátil. Jeho „sok“ v té chvíli seděl na lavičce a v důsledku podnapilosti spal, a to s předkloněnou hlavou. Obžalovaný se k němu přiblížil a po ujištění, že v okolí nejsou žádní svědci, se rozeběhl a vší silou ho kopl do hlavy. Nešťastník v důsledku toho utrpěl mimo jiné otevřenou zlomeninu krční páteře s úplným přerušením míchy a na místě zemřel. Bezprostřední příčinou smrti byl masivní otok mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám