Hlavní obsah

Policejní tým Kobra obvinil šest lidí kvůli obchodům s tabákem, zboží odvezla armáda

Praha
Aktualizováno

Policie obvinila šest lidí kvůli fiktivním obchodům s cigaretami a alkoholem, který měl směřovat na Slovensko, do Polska a Maďarska. Škodu na DPH policisté vyčíslili na částku 253 miliónů korun. Pachatelům hrozí až deset let vězení, uvedli ve čtvrtek odpoledne představitelé speciálního týmu Kobra.

Tým Kobra zadržel šest lidí a miliónový majetekVideo: Finanční správa ČR

 
Článek

„Policisté v úterý zadrželi 16 osob, později obvinili z krácení daní šest lidí. Byly provedeny domovní prohlídky a zajištěn majetek,” řekl Jaroslav Vild z protikorupční policie.

Skupina, jejímž členům bylo od 29 do 59 let, fiktivně dodávala do okolních států tabák a alkohol. Firmy dovážely zboží do jiných členských států EU jen papírově, přitom zůstalo v ČR. Tímto fiktivní dodáním se očistilo od DPH a na jedné krabičce tato skupina ušetřila 12–14 korun podle druhu a značky. Papírovým způsobem tak bylo do jiných států dovezeno zboží v hodnotě 1,2 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pachatelé kvůli obchodům založili několik firem, které sami ovládali, nebo využívali bílých koní.

Foto: Finanční správa ČR

Pomáhala také armáda

„U pachatelů zajistila finanční správa na bankovních účtech 11 miliónů korun, 70 aut a zboží v hodnotě 140 miliónů korun. Zajištěný majetek tak uhradí čtyři pětiny celkové škody,“ uvedl Jiří Žežulka z finančního ředitelství.

Další majetek zajistila také policie. Celková hodnota peněz a majetku se vyšplhala na částku 23 miliónů korun.

Pomáhala i armáda

Akce River, které se účastnily stovky příslušníků, i nadále pokračuje. Předpoklad jejího ukončení je ve čtvrtek v noci.

Foto: Finanční správa ČR

Při akci River bylo z krácení daní obviněno šest lidí z krácení daní

Při zásahu spolupracovala také česká armáda. „Aby šlo hospodářství správným směrem, je důležitý výběr daní, a takové akce k tomu velmi přispívají. My jsme přispěli logisticky, dali jsme k dispozici 35 kamiónů, vojáky, vojenskou policii a dva z našich skladů,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Specializovaný útvar Kobra pro boj s velkými daňovými úniky začal pracovat v červnu. Tvoří ho policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace.

V létě oznámili první úspěchy týmu, a to odkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky za 269 miliónů, v oblasti reklamy za 289 miliónů a s pohonnými hmotami za 650 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám