Hlavní obsah

Mladá žena, která v opilosti napadla těhotnou, dostala pět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na pět let za mříže poslal v úterý senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Dominiku Kalendovou (23) za to, že brutálně napadla těhotnou sousedku (43). Ta z útoku vyvázla s modřinami a pohmožděninami, podle znalců ale hrozila zranění s možným fatálním následkem jí i nenarozenému dítěti.

Foto: Petr Marek, Právo

Dominika Kalendová u olomouckého krajského soudu

Článek

Kalendové zároveň KS nařídil ústavní protialkoholní léčbu. Verdikt však není pravomocný, neboť obžalovaná, které hrozilo až dvanáct let, se proti němu odvolala.

Vše se odehrálo loni 8. listopadu okolo čtvrté hodiny odpoledne na chodbě domu ve Vsetíně. Kalendová tam podle obžaloby v opilosti napadla ženu, která v té době byla ve 30. týdnu těhotenství. Stalo se tak poté, co se hlučně dobývala do bytu známého, u něhož bydlela, a ženou byla napomenuta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

”Na schodišti do poškozené prudce strčila, přičemž ta svému pádu zabránila jen včasným zachycením za oděv obžalované. Ta však v útoku pokračovala. Těhotnou ženu uhodila do levé strany zátylku a opakovaně ji kopla do břicha a hrudníku,“ uvedl státní zástupce s tím, že nešťastnice natočením těla odvrátila přímé zasažení břicha.

Vnímám ji jako bezcitného, krutého člověka. Je jí úplně jedno, co udělala.
poškozená

Kalendová v útoku pokračovala, snažila se svoji „sokyni“ znovu několikrát kopnout, ta se ubránila a útočnice ustala, až když napadené přispěchali na pomoc sousedé.

Po propuštění nakoupila alkohol 

„Poškozená utrpěla zranění, která ji nejméně dva týdny omezovala v běžném způsobu života. Obžalovaná s ohledem na charakter útoku musela vědět, že napadenou může vážně zranit a že při konkrétním stupni těhotenství mohlo dojít k ohrožení plodu,“ dodal žalobce.

Kalendová konflikt přiznala, odmítla ale, že by ženě či nenarozenému dítěti chtěla ublížit. „Neměla jsem to v úmyslu. Je mi líto toho, co se stalo. Nemohla jsem se dostat domů, protože známý, u něhož jsem bydlela, měl klíče zevnitř a spal. Bouchala jsem proto na dveře. Když mě přišla napomenout, chytili jsme se. Podrobnosti si ale nepamatuji. Měla jsem okno. Vím jen, že jsme spadli ze schodů dolů. Určitě jsem ji ale nekopala do břicha. Mohla si začít i ona. Nevím. Vadilo jí, že jsme často pili,“ vypověděla Kalendová.

Poté prohlásila, že se chtěla omluvit, ale nemohla, neboť napadená prý o to nestála. „Není to pravda. Nikdy se o to nepokusila. Vnímám ji jako bezcitného, krutého člověka. Je jí úplně jedno, co udělala. Dvě hodiny po propuštění z policie si nechala taxíkem přivést alkohol, čtyři lahve, a opila se,“ řekla u soudu poškozená.

Dítě přestalo reagovat

Tvrdila také, že z útoku se stále nemůže vzpamatovat. „Mám psychické problémy. Cítím se velmi špatně, ač se snažím na to nemyslet. Hrozný strach mám o dítě. Zatím je v pořádku, ale bojím se, aby se časem něco neprojevilo. Než se incident stal, bylo velmi aktivní, v břiše kopalo, reagovalo na mě. Deset, čtrnáct dnů po útoku ale vůbec nic. Byla to pro mě hrůza,“ uvedla žena s tím, že ze samotného konfliktu si moc nevybavuje. „Pamatuji si jen, že do mě strčila a jednou kopla. Víc nic,“ dodala poškozená.

Soud nakonec za pravdivou přijal její verzi. „Potvrzují to i další důkazy, především výpovědi svědků. Vina obžalované je jasná. Co se týká trestu, je na samé spodní hranici zákonné sazby, jak požadoval státní zástupce. Pod ni jsme jít nemohli. Věděla, že útočí proti těhotné, a nejsou žádné polehčující okolnosti, snad jen to, že dosud nebyla trestána,“ řekl k rozsudku předseda senátu Vladimír Hendrych.

Reklama

Výběr článků

Načítám