Hlavní obsah

Bál jsem se zlodějů, hájí se cizinec, který postřelil policistu

Praha

Cizinec obžalovaný z toho, že před domovní prohlídkou postřelil policistu z Útvaru rychlého nasazení, se hájí tím, že se bál zlodějů. V rozplétání incidentu z loňského prosince v Herinku u Prahy v pondělí pokračoval Krajský soud v Praze. Muž je obžalovaný z pokusu o vraždu a hrozí mu až 18 let vězení.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Policisté z Útvaru rychlého nasazení (ilustrační foto)

Článek

Soudce Stanislav Černecký začal případ z 10. prosince 2013 řešit letos v srpnu a v pondělí vyslechl dva policisty ze zásahové jednotky. Byli to svědci v utajení, vypovídali z jiné místnosti přes mikrofon a měli zkreslené hlasy. Jedním z nich byl velitel zásahu označený "policista 178".

"Byli jsme uvedeni do akce v součinnosti s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. Měl se tam nacházet muž legálně ozbrojený. Byli jsme ve dvou týmech. Při otevírání branky jsme využívali výzvy policie. Byly ale bez odezvy," řekl.

Devětačtyřicetiletý Srb Skender Bojku, kterého přivedla k soudu eskorta z vazby, se hájí tím, že se bál zlodějů. Nemá podle něj logiku, aby střílel na policisty. Jeho advokát Josef Doucha se policisty ptal, proč na muže nezazvonili, ale rovnou vyráželi dveře beranidlem. Velitel odpověděl, že nic podobného neřešili a používali standardní výzvy. V okně viděli postavu, která se vzápětí ztratila z dohledu. "Nezvonili jsme. Nebylo jasné, jestli tam zvonek vůbec je," dodal.

Policistu zranila odražená střela

Policista řekl, že jeho skupina nejdřív překonala branku a pak se snažila dostat do domu. Pak uslyšel tlumenou ránu a viděl kolegu, jak se drží za podbřišek a říká, že je zřejmě zraněný. Střela byla podle vyšetřovatelů odražená. Policista nakonec nebyl v ohrožení života. Postarali se o něj další členové týmu, ostatní postupovali dál. "Vstupoval jsem jako první a uviděl jsem muže, jak něco pokládá na zem," dodal.

Bojku prý stál na schodišti a v ruce neměl zbraň. Pistoli značky Glock ráže devět milimetrů pak policisté našli na schodišti, byl v ní zaseknutý náboj. Velitel uvedl, že muž po vstupu policie poslechl výzvy a nechal se spoutat.

Ve výpovědi policisty před soudem a dříve při vyšetřování byl rozpor týkající se důvodu zásahu. Kriminalistům původně řekl, že cílem akce bylo zadržení muže, nyní u soudu upřesnil, že šlo o zajištění domovní prohlídky a zadržení bylo "možností, ke které může dojít". Stejně to údajně bylo s vniknutím do domu. "Byli jsme připraveni, že dům bude uzavřený a budeme muset použít mechanické prostředky," dodal.

Soudce musel projednání případu odročit kvůli administrativním problémům se znaleckým posudkem z oboru psychologie a psychiatrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám