Hlavní obsah

Otce, který se vrátil z Anglie, aby se staral o děti, se zastal až Ústavní soud

– Brno
Právo, pko

Teprve u Ústavního soudu (ÚS) našel zastání muž, který se vrátil z Anglie na Ostravsko, aby se mohl starat o své dvě děti. Přestože si našel bydlení jen kousek od bydliště matky, justice mu děti nesvěřila do střídavé péče s tím, že jeho návrat není tak zásadní změnou poměrů, která by ospravedlňovala novou úpravu výchovy.

Foto: Miroslav Sova

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Ústavní soud svým čtvrtečním verdiktem dal už poněkolikáté za poslední dobu jasně najevo, že pokud to situace umožňuje, mají soudy nařizovat střídavou péči. [celá zpráva]

Rodiče žili původně s dětmi v Anglii, kde se ale rozešli a do republiky se s potomky vrátila jen matka, které soud po dohodě rodičů svěřil děti do péče. V roce 2012 se ale vrátil i otec a chtěl střídavou péči po týdnu, což však obecné soudy zamítly s tím, že by to narušilo rodinnou stabilitu.

„Svěřením do střídavé péče by stabilita prostředí dětí byla v převážné míře zachována, neboť stěžovatel si našel bydlení ve stejném obvodu města, jako žily děti. Mohly by tedy pokračovat v návštěvě stejných školních zařízení a stejných volnočasových aktivit,” konstatovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

„Stěžovatel byl také po celou dobu v pravidelném styku s dětmi, které na něj mají stejnou citovou vazbu jako na matku, a bylo zjištěno, že je plně schopen se po všech stránkách o děti postarat,” doplnila. Soudci za těchto okolností dovodili, že pro děti je nejlepší právě střídavá péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám