Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil tresty vrahům 15leté dívky z Jihlavy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně se domáhali u Nejvyššího soudu (NS) snížení trestů pachatelé brutální vraždy teprve patnáctileté dívky z Jihlavy. Soudci smetli se stolu dovolání Michala Kisiova i Tomáše Zavřela, jak potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Kisiov tak stráví ve vězení celkem 25 let, Zavřel o rok méně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Michal Kisiov, Jakub Doležal a Tomáš Zavřel (na snímku zprava) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Třetí z aktérů vraždy, Jakub Doležal, který svým kamarádům pomáhal s odklízením těla, dovolání proti čtyřletému trestu nepodal.

K nepochopitelnému činu došlo loni v polovině března v jednom z jihlavských bytů. Dívka přišla za Kisiovem a měla s ním pohlavní styk. Po něm podle Kisiova prohlásila, že ho udá za znásilnění. Aby se mladík vyhnul této hrozbě, nahé děvče, které v té době chodilo do deváté třídy základní školy, popadl a vyhodil z okna. Dívka dopadla z více než jedenácti metrů na kamennou dlažbu dvora.

Radili se nad zraněnou, jak ji zabijí

To ale Kisiovi nestačilo. Za dívkou, která byla i po pádu ještě při vědomí, seběhl dolů a vynesl jí zpět do bytu. Pak zavolal kamarádům Zavřelovi a Doležalovi, aby mu pomohli.

Celá trojice se nad těžce zraněnou dívkou radila, jak s ní naloží. Děvče tak slyšelo, jak se její vrazi dohadují nad způsobem, jak jí sprovodí ze světa.

„Přímo nad ní se domlouvali, kterak jí zabijí a zbaví se těla. Musela to pro ni být nepředstavitelná muka, neboť nemohla vůbec nic dělat,“ upozornil státní zástupce.

Po domluvě ji nakonec Kisiov a Zavřel škrtili rukama a kabelem od počítače, Kisiov si navíc obul těžké motorkářské boty a dupal jí na krk.

O zločinu ještě žertovali

Nakonec tělo vhodili do kontejneru s odpadky. Ostatky se našly až za několik dnů na skládce.

Všichni tři mladíci vystupovali před soudem naprosto bez emocí a nedali na sobě znát žádnou lítost nebo snad smutek nad svým činem. „Po vraždě byli ještě cyničtí a smáli se tomu, že nepůjdou vynést koš, že by tam na ně mohlo něco bafnout,“ upozornil žalobce.

Pachatelům také přitížilo, že po vraždě, kdy přátelé a známí hledali dívku po Jihlavě, ještě roznášeli letáky s její podobiznou a zapojovali se do jejího hledání.

Na případu je zarážející nejen brutalita celého činu, soud ale také upozornil na přístup rodičů zemřelé dívky, kteří ji v jejích patnácti letech nechávali celé dny přespávat mimo domov, aniž by věděli, kde je. Pohřešovat ji začali až několik dnů po její vraždě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám