Hlavní obsah

Ransdorf měl svědčit proti padělatelům obrazů, k soudu nepřišel

Právo, Patrik Biskup

Když se soudní zapisovatelka ve čtvrtek ráno pídila před jednací síní po europoslanci Miloslavu Ransdorfovi, nikoho nenašla. Politik byl na čtvrtek předvolán ke Krajskému soudu v Plzni jako svědek v rozsáhlém případu obchodu s padělanými obrazy, ve kterém figuruje jako jeden z poškozených.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

„Nemáme potvrzeno, že by svědek převzal předvolání,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček. Upřesnil, že obsílku soud poslal na kontaktní adresu uvedenou v trestním spise.

Právo Ransdorfa telefonicky kontaktovalo. Řekl, že o soudním jednání ví, ale že je momentálně v Bruselu, kde pracuje. „Já jsem poškozená osoba, a ne žádný obviněný. Mně kdysi řekla úřednice soudu, že tam nemusím chodit,“ uvedl Ransdorf.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ransdorf se nechal zlákat nabídkou koupě sbírky čtyř stovek obrazů za 12 miliónů korun. Do kšeftu zapojil ještě několik svých známých a společně zaplatili miliónovou zálohu. Nakonec nezískali žádné obrazy a přišli i o peníze.

Sbírka po Němcích

„Oslovil mne bývalý spolužák Jiří Kotas a řekl mi, že objevil sbírku obrazů po nějakém německém šlechtici, která se ocitla v Čechách, a že je na prodej. Ukázal mi i nějaké fotografie. Říkal jsem si, že když za války zmizely desítky tisíc uměleckých děl, tak tady nějaká pravděpodobnost je,“ řekl Právu už dříve Ransdorf.

Dal mu prý sto tisíc korun, aby udělal na obrazy posudky. „Pak už se mi neozval a peníze od něho jsem už taky neviděl,“ dodal Ransdorf.

Podle státní zástupkyně se obžalovaní snažili prodat desítky napodobenin maleb a kreseb malířů z první poloviny 20. století jako například Marka Chagalla, Maxe Pechsteina, Emila Noldeho či Vasilije Kandinského. Pod smyšlenkou, že sbírku v roce 1993 získali z pozůstalosti po potomcích významného šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg, začali přes různé prostředníky shánět kupce.

Prodávali i policejní volavce

Ze spisu vyplývá, že s využitím falešných dokumentů o původu obrazů se jim podařilo prodat 70 padělků za 10 miliónů korun. „Vzhledem k absenci potřebných dokumentů o původu obrazů, kunsthistorických posudků či chemických expertiz obvinění vůči kupujícím často předstírali naléhavost a výhodnost koupě. V okamžiku, kdy oslovení potenciální kupci dali najevo, že mají pochybnosti o pravosti nabízených děl a neoblomně žádali doložit jejich autenticitu, přestali s nimi překupníci komunikovat a vyhledali jiné osoby, kterým díla nabídli,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Ilegální obchod utnuli policisté v okamžiku, kdy překupníci prodali padělek obrazu od Maurice de Vlamincka za 14 miliónů korun policejní volavce. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám