Hlavní obsah

Za krádež Drtikolovy Vlny dostal zloděj čtyři roky

Právo, Josef Koukal

Čtyři roky vězení a čtyřmiliónová náhrada škody. S takovým trestem opustil ve středu Městský soud v Praze 32letý recidivista Miloslav Pinc. Před třemi a půl roku, zřejmě na zakázku, ukradl z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze slavnou fotografii Vlna z díla klasika české výtvarné avantgardy Františka Drtikola (1883–1961).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotografie Vlna Františka Drtikola

Článek

Muže usvědčila stopa DNA z krve na rámu fotografie, když se zřejmě při činu pořezal při jejím vyříznutí. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, státní zástupce si pro odvolání ponechal zákonnou lhůtu.

„Fotografii umístěnou ve stálé expozici ve čtvrtém sále objektu sundal ze zdi, nezjištěným předmětem rozřízl zadní papírové desky a vyjmul a odnesl si fotografii i s podkladním kartónem, na němž byla nalepená, který tvořil nedílnou součást díla a který byl odtržením vážně poškozen. Dále došlo k poškození samotné fotografie na rubové i lícové straně, tímto poškozením způsobil škodu ve výši čtyř miliónů korun,“ uvedla v rozsudku soudkyně Monika Křikavová.

Podle státního zástupce Michala Muravského je případ výjimečný právě tím, jak byl pachatel usvědčen. „Rozsudek, který se opírá o analýzu DNA, považuji svým způsobem za průlomový,“ řekl Právu.

Chybělo spojení mezi zlodějem a obchodníkem

V případu totiž chybí linka mezi zlodějem a obchodníkem, kterému bylo zboží nabízeno v Kalifornii.

„On (zloděj) kradl na zakázku, je to mnohokrát trestaný člověk, který se sám v umění nevyzná. V celém přípravném řízení ani u soudu nevypovídal a tvářil se, že s tím nemá nic společného,“ podotkl Muravský.

Kalifornskému obchodníkovi bylo dílo zasláno pod smyšleným jménem bez toho, aby zaplatil. Nepodařilo se ho vyslechnout, odpověď na žádost o právní pomoc z USA přišla až nyní, kdy soud vynášel rozsudek. Teprve teď americká policie nabídla, že výslech provede. Soud ale na výslechu netrval a vynesl verdikt.

Poměrně mírný trest vynesla soudkyně především proto, že si zloděj nemohl být vědom, jak vysokou má dílo hodnotu. Znalci ji vyčíslili na deset miliónů korun.

Ukradené dílo se hned na jaře 2011 vrátilo zpět k majiteli. Uměleckoprůmyslové muzeum totiž kontaktovalo registr ukradených uměleckých děl, který sídlí v Londýně a zahrnuje všechna ukradená umělecká díla.

Obchodník s uměním z Kalifornie se s nimi spojil a dílo se vrátilo během čtrnácti dnů. Když muzeum Vlnu půjčovalo na zahraniční výstavy, jeho pojistná hodnota byla 50 tisíc eur (1,2 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám